Brandwerend glas

Brandwerend glas


Brandwerend glas speelt een essentiële rol bij het waarborgen van de brandveiligheid in gebouwen. Dit specifieke veiligheidsglas beschikt over sterk brandvertragende eigenschappen, om verspreiding van eventuele brand in het gebouw te vertragen. Dankzij de vertragende werking zorgt brandwerende beglazing ervoor dat alle aanwezige mensen via de vluchtwegen veilig het pand kunnen verlaten.
 

AGC brandwerend glas conform de strengste Europese normen


Het gebruik van brandwerend glas is niet meer weg te denken in alle voor publiek toegankelijke gebouwen. Daarbij komt nog eens kijken dat door druk van de overheid en de sterke toename van internationale normen op het gebied van brandbeveiliging, er steeds strengere eisen worden gesteld aan brandvertragend veiligheidsglas in bouwwerken.

Met een compleet assortiment aan brandwerend glas helpt AGC Glass u om de brandveiligheid van én in gebouwen of bouwprojecten te optimaliseren. Deze brandvertragende beglazingen voldoen aan alle geldende eisen, normen en richtlijnen omtrent brandbeveiliging, zoals; de Europese weerstandsklassen DH, E, EW en EI, classificatie volgens DIN EN 1201-1, DIN EN 13501-2, het Bouwbesluit, NEN 6069 en de eisen die gesteld worden aan WBDBO (NEN 6068). 


Brandwerende beglazing voor alle denkbare bouwtoepassingen


Brandwerende beglazing biedt een vertragingstijd van minimaal 15 tot maximaal 120 minuten. De weerstand tegen brand is afhankelijk van het type glas en de bijbehorende weerstandsklasse:

  • DH - Het glas voorkomt rookverspreiding door het gebouw
  • E - Integriteit; het glaselement vormt een barrière tegen vlammen
  • EW - Integriteit en Beperkte Straling; houdt vlammen tegen en beperkt warmtestraling
  • EI - Integriteit en Isolatie; houdt vlammen tegen en blokkeert warmtegeleiding

De complete productrange van AGC Glass bestaat uit brandwerend glas voor alle denkbare bouwtoepassingen en weerstandsklassen, onderverdeeld in 3 glascategorieën.
 

Pyrobel & Pyropane brandwerend glas


AGC Glass biedt brandwerende beglazingen in de volgende categorieën: Pyrobel & Pyrobelite

Pyrobel & Pyrobelite glas is vervaardigd uit meerdere glasplaten en brandvertragende tussenlagen. Bij het uitbreken van brand schuimen deze lagen spontaan op, tot een vuurvast en ondoorzichtig schuim is gevormd. Deze brandwerend gelaagde beglazing voldoet aan de volgende weerstandsklassen: E 30, E 60, EW 30 en EW 60, EI 15, EI 30, EI 45, EI 60, EI 90 en EI 120. Ook zijn diverse samenstellingen getest en geclassificeerd voor de buitenbrandkromme met onder andere klasse EWef 60, EWef 120 of EIef 60 minuten.

Dit doorzichtige gelaagde veiligheids- en isolatieglas (conform EN 12600) is verkrijgbaar als enkele of dubbele beglazing, voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Pyropane

Pyropane brandwerend glas voldoet aan de weerstandsklasse E 30. Door het toevoegen van een brandwerende coating voldoet deze geharde beglazing aan de EW criteria met een vertragingstijd van 30 of 60 minuten (EW 30 en EW 60). In geval van brand blijft het veiligheidsglas transparant en is het glaselement bestand tegen thermische schokken.

Pyropane is verkrijgbaar als brandwerend enkel glas of dubbel glas.

Pyrobel Vision Line

Pyrobel Vision Line is een transparante brandwerende beglazing, dat uitstekend functioneert als ononderbroken glaswand zonder tussenstijlen. Bijzonder aan deze oplossing is dat er met zeer slanke gekitte hoekoplossingen in alle hoeken tussen 90 en 180 graden gewerkt kan worden. Dit specifieke glas biedt weerstand tegen brand in de klasse EI 30, EI 60 en EI 120.

Pyrobobel Vision Line brandwerende glaswanden zijn verkrijgbaar als enkele binnenbeglazing, of enkel veiligheidsglas met doorvalbeveiliging.
 

WBDBO glas - 20, 30 of 60 minuten brandwerend


De in het Bouwbesluit gestelde eisen omtrent brandveiligheid zijn van toepassing op elk gebouw in Nederland. De hieruit voortvloeide voorschriften op het gebied van brandwerendheid zijn vastgelegd in de WBDBO-eis. Deze afkorting staat voor ‘weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag’. Afhankelijk van de locatie en het type gebouw dient brandwerend glas te voldoen aan 20, 30 of 60 minuten WBDBO.

De brandwerende beglazingen in de glascategorie Pyrobel (Pyrobelite), Pyropane en Pyrobel Vision Line voldoen aan alle geldende WBDBO-eisen.
 

Advies nodig?


Wilt u graag advies inwinnen op het gebied van brandwerend glas? AGC Glass beschikt over 20 vestigingen in Nederland, waar onze technische adviseurs klaar staan om u te voorzien van deskundig advies op maat.

Neem vrijblijvend contact op met ons Technical Advisory Service team!

Het gebruik van brandwerend glas is niet meer weg te denken in de huidige architectuur. AGC Levert brandwerende beglazing onder het merk Pyrobel Glas.

ContactExpert brandwerend glas
Joris van der Vleuten
0344 67 97 19
Joris.vanderVleuten@eu.agc.com

YOUTUBE

Pyrobel

 

AGC

AGC Nederland - Brandwerend glas -

In het research & development center van AGC, het AGC Technovation Center, werken elke dag meer dan 200 onderzoekers, technici en ingenieurs aan de ontwikkeling van nieuwe glasproducten voor de bouw- en autosector en aan de verbetering van onze processen. Dit gloednieuwe Technovation Center is gelegen in Gosselies (België) en is het wereldwijde competentie- en deskundigheidscentrum in vlakglas van de AGC groep.