Licht, kunst en burgers duurzaam samen


AGC Glass levert 1200 m² brandwerend glas Pyrobel voor stadhuiskwartier

Een prachtig voorbeeld van hoe oud en nieuw samen kunnen gaan. Het nieuwe stadhuiskwartier van Deventer sluit qua ontwerp heel goed aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur en het naastgelegen oude historische stadhuis. Tegelijkertijd is het gebouw uitermate modern en eigentijds door de openheid en transparantie van het ontwerp én een uitstekende duurzaamheidsprestatie.

Eric Thijssen, projectleider Neutelings Riedijk Architecten: “De wens van de gemeente Deventer was het creëren van een stadhuiskwartier waarin zowel de Gemeentelijke diensten als het bestuur, voorheen verspreid over diverse locaties in de stad, onder één dak zouden worden gehuisvest. Uitgangspunt voor ons was om zowel een functioneel áls ruimtelijk aantrekkelijk ontwerp te maken. Een transparant en licht gebouw voor een optimaal werkklimaat. Maar we wilden tegelijkertijd dat het stadhuiskwartier het stukje verlaten binnenstad waar het gevestigd is, weer wat levendigheid ging bieden. Daarom is er ook nagedacht over het toevoegen van openbare ruimtes, waar bewoners, bezoekers en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten.”

Licht en openheid
Bij het eerste aanzicht van het pand, valt direct op dat er veel glas is toegepast. Eric: “Zowel in de gevel als in het atrium hebben we gekozen voor optimale transparantie. De vele ramen, daklichten,  hoge plafonds en niet te vergeten de glazen vloeren brengen royaal daglicht binnen en creëren een aangenaam werkklimaat. Verder wordt de openheid nog extra versterkt doordat er een doorgaande route is vanaf de Grote Kerkhof richting het Burgemeestershof. Je kijkt als het ware in een blik door het gebouw heen.” Joris van der Vleuten, AGC Glass: “In totaal hebben we 1200 m²  Pyrobel toegepast in diverse typen, om zo aan de brandwerende eisen te voldoen. De gestelde eisen zijn enkel glas EW30, EI30, EW60 en EI60, isolatieglas EW30 en EW60.” Eric: “Wat verder meteen in het oog springt, zijn de ornamenten aan de voorzijde van het pand: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Door toepassing van deze kunstuiting is het gebouw meteen herkenbaar als publiek gebouw, letterlijk een ‘huis van de burgers’.”

BREEAM excellent
Eric: “We zijn erg trots op de BREEAM Excellent certificering voor het ontwerp. We koersen zelfs richting de titel meest duurzame stadskantoor langs de meetlat van BREEAM. Belangrijke duurzame oplossingen zijn terug te vinden in de betontoepassing in het gebouw. Het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. Verder heeft het atrium van het gebouw een ecoroof: in de isolatielaag van het glas zijn zonnecellen verwerkt. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel (voor koeling en verwarming) maakt het stadhuiskwartier ruim 25% energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen in Nederland.”

Opdrachtgever: Gemeente Deventer. Ontwerp: Neutelings Riedijk Architecten, Amsterdam. Glasproducent: AGC Westland/ AGC Heerlen. Oplevering: april 2016.

Terug naar overzicht
productinformatie neem contact op stel uw vraag