Transformatie Philips Natlab


Het nieuwe SintLucas college voor creatief-technische en ondernemingsgerichte (v)mbo-opleidingen heeft zijn plek gekregen in een fantastisch getransformeerd Philips Natlab. En dat ook nog eens midden op Strijp-S, dé plek in Eindhoven waar zich de laatste jaren vele creatieve instellingen en bedrijven hebben gevestigd. Kruisbestuiving, zowel binnen de school als ook met de buitenwereld vormde dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het pand. AGC Glass leverde het glas voor het nieuwe aangebouwde gedeelte en al het glas voor de renovatie.

Hugo Stevens, architectenbureau cepezed: “Opdracht was om een grote, beweeglijke “creative community” te creëren, met het voormalig Philips Natlab als basis. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in een transformatie, bestaande uit circa 10.000 m3 nieuwbouw en 6.000 m3 renovatie. Kenmerkend aan het nieuwe schoolgebouw is de transparantie en het veelvuldig gebruik van glas, waarmee letterlijk verbinding is gelegd met de creatieve omgeving rondom de school. Het glas biedt daarbij een fraai contrast met het metselwerk van het oude Natlab, dat op zichzelf kon blijven staan.” Peter van de Kerkhof onderhoud & renovatie: “ De oorspronkelijke buitengevel van het oude pand werd in de nieuwe constructie een binnengevel, we hebben hier nieuwe brandwerende beglazing toegepast: Pyrobel, Thermobel Energy N en Thermobel Top. De originele teakhouten kozijnen zijn behouden en aangepast om te voldoen aan de brandwerendheidseisen (EW30 en 60 minuten)”

Monumentaal
“De gangstructuur in het oude Philips Natlab heeft een monumentale status”, aldus Hugo Stevens. “Vele kleine ruimtes, waar vroeger het onderzoek plaatsvond, zijn met elkaar verbonden door een gang. Om de structuur in stand te houden, hebben we glazen puien in de gang aangebracht, zodat we telkens een stuk van de gang bij de ruimtes konden trekken en op die manier voldoende ruime lokalen konden creëren. Door het toepassen van glas blijft de gang in stand én staan alle lokalen in verbinding met elkaar, een wens vanuit SintLucas.” Peter van de Kerkhof: “De opdrachtgever heeft tevens de waarde “schoon” hoog in het vaandel staan. Hierbij stuitten we op een probleem bij de vensterbanken, het schilderwerk zou lastig schoon te houden zijn. We hebben uiteindelijk gekozen voor glazen vensterbanken. Het geeft een chique uitstraling en tegelijkertijd zal er voorzichtiger mee omgegaan worden is de verwachting.” Deze glazen vensterbanken zijn gemaakt van wit gelakt, gematteerd glas, Matelac genoemd.

Nieuwbouw
Met name de nieuwe te bouwen middenzone van het pand met onder meer het gebouwhart is helemaal gericht op de eerder genoemde kruisbestuiving. Hugo Stevens: “Kenmerkend is onder meer de glazen buitenpui, bestaande uit glazen stroken die maximaal licht van buiten doorlaten. Door middel van aluminium roosters die afwisselend open en gesloten zijn, ontstaat er een grafiek, hetgeen het pand een robuust en industrieel karakter geeft. Daarbij dient de gevel ook als een letterlijke etalage, je kunt hier de printshop in werking zien en diverse creatieve studio’s zijn buiten lestijden te huur voor externen. Alles onder het motto: zien werken, doet werken.” AGC Glass leverde voor deze buitengevel extreem grote ruiten brandwerend glas van het merk Pyropane.

Glas
AGC Interpane ipasol Ultraselect 62/29 – dak en atrium
Thermobel Energy N – gevel
Thermobel Energy NT – shadowbox
Pyropane – gevel
Matelac T Cool White – vensterbanken (binnen in het gebouw)

Opdrachtgever: SintLucas Creative Community. Ontwerp: cepezed, Delft. Glasproducent: AGC Glass Nederland. Glasplaatser: Peter van de Kerkhof Onderhoud & Renovatie, Den Bosch en VPG Aluminium Ramen en Geveltechniek, Nieuwkuijk. Oplevering: September 2016.

Terug naar overzicht
productinformatie neem contact op stel uw vraag