WBDBO - Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag

WBDBO - Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag


Brandwerend glas
vertraagt de verspreiding van vlammen, rook of hete gassen en draagt zodoende sterk bij aan de brandveiligheid van gebouwen. Voor de toepassing van brandwerende beglazing gelden bepaalde landelijke veiligheidsvoorschriften en Europese normen voor de doorval-, doorloop- en brandbeveiliging van het glaselement. De Europese brandklassen DH, E, EW en EI, het Bouwbesluit, NEN 6068 (WBDBO) en NEN 6069 zijn enkele voorbeelden hiervan.

In het Bouwbesluit wordt verwezen naar specifieke veiligheidsvoorschriften, die eisen stellen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). De weerstand wordt aangeduid in de tijd waarin de uitbreiding van brand plaatsvindt tussen twee ruimten. Deze brandveiligheidseisen zijn vastgelegd in de normen NEN 6068 en NEN 6069 (Beproeving en klassering van brandwerendheid), en gelden voor elk gebouw in Nederland. WBDBO heeft betrekking op de volgende manieren van brandverspreiding:

  • Branddoorslag: uitbreiding van brand naar een andere ruimte binnen een gebouw.
  • Brandoverslag: uitbreiding van brand naar een andere ruimte, uitsluitend via de buitenlucht.


Brandwerend glas conform WBDBO-eis van 30 of 60 minuten


De in het Bouwbesluit opgenomen WBDBO-eisen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de specifieke bouwkenmerken en de locatie van de brandwerende beglazing. De mate van brandvertraging wordt uitgedrukt in minuten, zoals 30 minuten of 60 minuten brandwerend glas. Voor het gebruik van veiligheidsglas en draadglas in brandwerende ramen, gevels, deuren of wanden gelden één de volgende eisen omtrent brandwerendheid; 20, 30 of 60 minuten weerstand tegen branddoorslag of brandoverslag, afhankelijk van de locatie van het glas.

Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag
Branddoorslag of brandoverslag kan worden beperkt door gebouwen onder te verdelen in meerdere brandcompartimenten en voldoende ruimte te creëren tussen zowel gebouwen als de ramen van verschillende brandcompartimenten. Ook de weerstand tegen brandoverslag (WBO) wordt berekend volgens NEN 6068. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verticale en horizontale brandoverslag met een WBDBO-eis van 30 of 60 minuten, voor respectievelijk boven elkaar en naast elkaar gelegen brandruimten.
 

ACG levert volledig gecertificeerde brandwerende beglazing


AGC Glass levert brandwerend glas in de categorieën Pyrobel, Pyrobelite, Pyropane en Pyrobel Vision Line. Alle in deze categorieën geproduceerde brandwerende beglazingen zijn uitvoerig gecontroleerd (zowel intern als extern), gecertificeerd volgens een reeks veiligheidsnormen en voldoen aan alle geldende WBDBO-eisen conform NEN 6068, NEN 6069 en het Bouwbesluit.

Wij produceren brandwerende beglazing (zoals draadglas en veiligheidsglas) met uiteenlopende weerstanden; van 15 minuten brandvertraging, tot zelfs 120 minuten weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). Het complete gamma brandwerend glas voldoet bovendien aan de Europese classificaties DH, E, EW en EI, evenals de classificatie DIN EN 1201-1 en 13501-2.


Veiligheids- en draadglas brandwerend volgens de strengste Europese normen


Als wereldwijd de grootste producent van vlakglas beantwoordt AGC Glass aan de strengste eisen omtrent comfort, brandveiligheid en milieu. Wij zetten ons continu in om isolatieglas, veiligheidsglas, draadglas en overig brandwerend glas aan te bieden, dat voldoet aan een steeds groeiend aantal Europese veiligheidseisen. Tegelijkertijd richten wij ons op het realiseren van een maximaal energierendement, door het gebruik van grondstoffen tijdens de verschillende productieprocessen tot een minimum te beperken.

AGC Glass is tevens internationaal voorloper op het vlak van milieu-innovatie en duurzaamheid. Zo produceren wij niet alleen vlakglas, zoals isolatie-, inbraakwerend-, veiligheids- en draadglas brandwerend volgens de strengste Europese normen: wij benaderen elk product en productieproces vanuit de Cradle to Cradle (C2C) filosofie, de Life-Cycle Assesment (LCA) methode en de BREEAM methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.


Laat u persoonlijk adviseren over WBDBO (NEN 6068) en het Bouwbesluit


Wilt u graag meer weten over de toepassingsmogelijkheden van AGC brandwerende beglazing, afgestemd op de WBDBO-eisen (NEN 6068: Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten), NEN 6069, het Bouwbesluit en alle overige geldende normen op het gebied van brandbeveiliging? De technische adviseurs van AGC Glass adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw gebouw of project.

Voor een persoonlijk advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze afdeling Technical Advisory Service.

ContactExpert brandwerend glas
Joris van der Vleuten
0344 67 97 19
Joris.vanderVleuten@eu.agc.com

YOUTUBE

Pyrobel

 

AGC

AGC Nederland - WBDBO - Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag -

In het research & development center van AGC, het AGC Technovation Center, werken elke dag meer dan 200 onderzoekers, technici en ingenieurs aan de ontwikkeling van nieuwe glasproducten voor de bouw- en autosector en aan de verbetering van onze processen. Dit gloednieuwe Technovation Center is gelegen in Gosselies (België) en is het wereldwijde competentie- en deskundigheidscentrum in vlakglas van de AGC groep.