Energieneutraal

Het verwarmen van een huis doe je niet alleen met een centraal verwarmingssysteem (CV-installatie), maar ook met de interne warmte. Bijvoorbeeld bij het koken, maar ook door de zon die naar binnen schijnt. Warmteverliezen in huis treden daarbij niet alleen op door de muren, de vloer en het dak, maar er vinden ook energieverliezen plaats door de ramen en deuren. En vergeet niet de ventilatie.

In de bijgevoegde berekening is de zonnewinst door de ramen net iets groter dan het energieverlies. Willen we energieneutraal gaan bouwen, dan zal de warmte van de centrale verwarming (rode vlak) dus gecompenseerd moeten worden met hernieuwbare energie, bijvoorbeeld via zonnecellen (PV-panelen).

De jaarlijkse energiebalans van een woning

Glas speelt hierbij een cruciale rol, want hoe beter het glas isoleert, hoe meer warmte we binnen kunnen houden. Het verschil tussen normaal dubbel glas en goed triple glas scheelt al snel 4 kWh/m²a in de eis BENG-1. Bovendien is er nog maar heel weinig warmte nodig om de ruimte te verwarmen. Woningen die nog maar 800 kWh – het equivalent van circa 80 m3 gas – verbruiken hebben in feite geen warmte meer ‘’over’’ om tijdens koude dagen – bij een buitentemperatuur van 0 tot 6 °C – de koude luchtstroom (welke van het glas afkomt) te compenseren of tegen te houden.

De energie die wij op planeet Aarde gratis kunnen ontvangen is afkomstig van de zon. Die hoeveelheid aan energie is ruim 9.000 keer zoveel als wij met 7 miljard mensen gebruiken. Deze straling die in gebouwen binnenkomt bestaat uit UV-licht, zichtbaar licht en infrarood licht.

Van alle bouwmaterialen heeft alleen glas de mogelijkheid bescherming te bieden tegen omstandigheden van buitenaf zonder het contact met de omgeving te verliezen. Eén van de eigenschappen van glas is dat het transparant is en dat we hierdoor optimaal gebruik kunnen maken van het binnenkomende daglicht én zonlicht. Passieve zonne-energie is hét kacheltje van de 21ste eeuw.

Is de optimale beglazing kiezen moeilijk? Wij helpen u om de juiste keuze te maken. Er zijn namelijk veel factoren die in beschouwing genomen moeten worden zoals bijvoorbeeld de gebouwfunctie, de gebouwvorm, de gebouworiëntatie, de norm- en regelgeving en het programma van eisen.

De koude luchtstroom compenseren met radiator (hoge temperatuur) en vloerverwarming (lage temperatuur).
Vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op voor advies voor uw project