Inbraakwerend Glas

In Nederland wordt er elk jaar gemiddeld 65.000 keer ingebroken. Wilt u de kans op inbraak minimaliseren? Dan is inbraakwerend glas, ook wel inbraakvertragend glas genoemd, een passende oplossing. Alleen inbraakbestendig hang-en-sluitwerk is vaak niet meer voldoende. Vele inbrekers komen gemakkelijk binnen door het raam in te slaan met een hamer of koevoet, of door een steen door de ruit te gooien. Wanneer er inbraakwerend glas geplaatst is, wordt het inbrekers een stuk lastiger gemaakt.

Dit type glas is lastig te breken. Het glas heeft zijn stevigheid te danken aan zijn gelaagdheid en de inbraakwerende folie tussen de glazen platen. Inbrekers moeten vaak meer dan 10 keer slaan om een gat te creëren en dit zorgt voor veel geluidsoverlast. Hierdoor kunnen inbrekers niet ongehoord het huis binnen dringen.

> Bekijk de veelgestelde vragen

Inbraakwerend glas - Opbouw

Opbouw inbraakwerend glas

Inbraakvertragend glas bestaat uit twee of meerdere glasplaten. Tussen deze lagen glas zit een transparante kunststof folie. De glaslagen met de folie ertussen worden onder verhitting samen gesmolten. Hierdoor ontstaat er een barrière die moeilijk te doorbreken is. Het gelaagde glas zal bij inslag niet uiteenvallen of barsten, er ontstaat alleen een ster in de ruit.

Inbraakwerendheidsklasse

Aan de inbraakwerendheidsklasse kunt u zien hoe sterk het inbraakwerende glas is. Hoe hoger de klasse, hoe sterker het glas. Tijdens de productie van het glas wordt continu getest binnen welke klasse het glas valt. De klassen worden op hun plaatst getoetst aan de hand van Europese normen. De hoogste klasse inbraakvertragend glas is bestand tegen ongeveer 70 inslagen met een bijl. Dit toont aan hoe sterk dit glas is. Door Politiekeurmerk Veilig Wonen worden inbraakwerendheidsklasse 2 en 3 voor alle ramen en deuren gehanteerd.

Isolatie inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is niet isolerend. Dit komt doordat er geen isolerende lucht tussen de glasplaten en de transparante kunststof folie kan zitten. Wel kan het glas met dubbel glas gecombineerd worden. Hiermee is de woning niet alleen veiliger, maar wordt er ook bespaard op energiekosten.

Inbraakwerend glas - Isolatie

Andere glassoorten

Er zijn meerdere glassoorten met inbraakwerende eigenschappen, bijvoorbeeld draadglas en plexiglas. Draadglas komt vaak voor bij openbare gebouwen. Draadglas heeft een constructie met metalen draden. Hierdoor zal het glas bij inslag minder snel uit elkaar vallen. Echter, is het glas zelf vrij dun.

Plexiglas is officieel geen glas, maar een kunststof. Plexiglas is zo helder dat het erg op glas lijkt. Toch is plexiglas vele malen sterker en stootvaster dan glas. Wanneer er een poging wordt gedaan om de ruit door te breken zal het veel minder snel breken. Echter, is plexiglas een stuk kras- en vuilgevoeliger.

Professioneel plaatsen

Het is erg belangrijk om inbraakvertragend glas door een professional te laten plaatsen. Wanneer het glas niet correct gemonteerd is, zal het glas geen optimale werking hebben. Ongeacht de dikte van het inbraakwerende glas. Door een professional in te schakelen is een optimale werking gegarandeerd. Voor extra beveiliging kan het inbraakwerende glas gecombineerd worden met goed hang en sluitwerk. Zo is de woning of het pand uiterst beveiligd tegen inbrekers.

AGC Architecten voorziet u graag van advies betreft inbraakvertragend glas. Neem gerust contact met ons op.

Meer relevante kennis

Inbraakwerend glas - FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is inbraakwerend glas?

Dit is een type glas dat lastig te breken is en dus een inbraakwerende functie heeft. Door de gelaagdheid en inbraakwerende folie tussen de glazen platen is het glas stevig en moeilijk te doorbreken.

Hoe herken je inbraakwerend glas?

Inbraakvertragend glas is te herkennen aan de folie laag tussen de glasplaten. Dit folie houdt bij inslag de glasscherven bij elkaar. Omdat inbraakvertragend glas net zo helder is als gewoon glas, is het lastig te zien dat het om inbraakvertragend glas gaat. Wel is het makkelijk te horen. Wanneer er tegen het glas getikt wordt, geeft het een doffer geluid dan normaal glas.

Hoe komt inbraakwerend glas aan zijn sterkte?

De stevigheid van inbraakvertragend glas heeft niets te maken met de dikte van het glas. Inbraakvertragend glas hoeft helemaal geen dik glas te zijn. Wat het glas zo stevig maakt, is zijn gelaagdheid en de inbraakwerende folie tussen de glasplaten.

De inbraakwerendheid wordt bepaald met kogelvaltesten (P1A tot en met P5A) en hamer en bijlslagtesten (P6B tot en met P8B).

Wat kost inbraakwerend glas?

In de samenstelling van inbraakvertragend glas zijn veel verschillende variaties mogelijk. Zo kan het aantal glaslagen en het soort folie zelf bepaald worden. Dit maakt de prijzen van inbraakvertragend glas erg divers.

Is gehard glas inbraakwerend?

Gehard glas is niet inbraakwerend. Bij inslag valt het glas in kleine stukjes uit elkaar, zonder dat er gevaarlijke glasscherven ontstaan. Hiermee worden ernstige wonden voorkomen, maar het maakt de woning niet veilig tegen inbraak.

Is Draadglas inbraakwerend?

Draadglas is in zekere zin inbraakwerend. Het glas bestaat uit een constructie van metalen draden. Bij inslag zal het glas minder snel uit elkaar vallen.

Draadglas is wel vrij dun vergeleken met gelaagd inbraakvertragend glas. Er wordt geen inbraakwerende classificatie aan draadglas toegekend. Draadglas is NIET letselveilig glas

Hoe inbraakwerend is HR++ glas?

HR++ glas is iets moeilijker kapot te slaan doordat deze uit twee glaslagen bestaat. Echter, is het een misvatting dat HR++ glas uit zichzelf al inbraakwerend is. Het glas bevat geen inbraakwerende folie maar een argon gas gevulde spouw. Dit maakt het glas minder geschikt tegen inbraak.

Voor de laagste categorie weerstandklasse in Nederland (Categorie RC2N) is isolatieglas gemaakt van alleen floatglas echter al wel afdoende als inbraakvertragend glas.

Is triple glas inbraakwerend?

Het is lastiger om triple glas in te slaan omdat deze bestaat uit drie glaslagen. Toch mag triple glas niet zomaar geclassificeerd worden als inbraakvertragend glas. Dit komt doordat het glas geen inbraakwerende folie bevat maar een met argon gas gevulde spouw.

Dit maakt het glas minder geschikt tegen inbraak. Voor de laagste categorie weerstandklasse in Nederland (Categorie RC2N) is triple glas gemaakt van alleen floatglas echter al wel afdoende als inbraakvertragend glas.

Vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op voor advies voor uw project