Vallen door glas heeft meestal ernstige gevolgen, omdat glas in scherpe delen uiteenvalt. Letsel wordt voorkomen door meerdere glasbladen en PVB-tussenlagen op elkaar te lamineren. Zelfs als het glas breekt zult u veilig zijn.
Het gelaagde glas valt namelijk niet in scherpe scherven uiteen, deze blijven aan de PVB-laag plakken. Dit noemen we letselveilig glas. Naast gelaagd glas bestaat er ook gehard glas. Dit glas is speciaal behandeld, waardoor het vijfmaal sterker is dan normaal glas. Als het glas toch breekt, dan valt het in korrels uiteen. Hierdoor wordt lichamelijk letsel door scherven voorkomen. In het geval dat iemand naar beneden kan vallen, na een val tegen glas, dient er doorvalveilig glas toegepast te worden. Als er geen sprake is van niveauverschil volstaat letselveilig glas.
> Bekijk de veelgestelde vragen
Een veilige omgeving
Wanneer u van plan bent om letselveilig glas te plaatsen is het verstandig om u te laten voorlichten door vakspecialisten. Laat daarnaast ook het plaatsen van het glas over aan experts. Wij van AGC Architecten staan graag voor u klaar!
Bij de keuze voor letselveilig glas is het belangrijk om de vraag te stellen: waar kan letsel ontstaan als gevolg van gebroken glas? Niet alleen de veiligheid van de bewoners en gebruikers zijn hierbij belangrijk. Ook de bezoekers, zowel volwassenen als kinderen, moeten meegenomen worden in het besluit. Vooral op de plekken waar het glas gemakkelijk te bereiken is, is brekend glas erg gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan glas in schuifpuien, deuren en beglazing die tot op de vloer komen.
Woningen of gebouwen ook beschermen tegen gevaren van buitenaf? Wij leveren ook inbraakwerend glas.
Toepassingen letselveilig glas
Veiligheidsglas is op veel plekken toe te passen. Zet het in op plaatsen waar vallen grote gevolgen heeft en de risico's hoog zijn.
Het is zeer geschikt voor verdiepings-overspannende gevels, schuifpuien, deuren, ramen, balkons, koepels en andere dakbeglazing.
Bescherm bewoners en bezoekers optimaal. Zo draagt u bij aan de veiligheid en het veilige gevoel. Twijfelt u of letselveilig glas toegepast dient te worden bij uw project? Wij adviseren u graag. Zo voldoet het gebouw aan alle eisen en worden incidenten voorkomen.
Eurocode
In Het Bouwbesluit 2012 is de NEN-EN 1990 (Eurocode 0) aangewezen voor de constructieve veiligheid. Paragraaf 2.2 beschrijft de regeling voor het betrouwbaarheidsniveau van de constructie. Bij de keuze van niveaus moet rekening gehouden worden met de mogelijke gevolgen van bezwijken in termen van levensgevaar, letsel en eventuele economische schade.
Voor diverse materialen zoals beton, staal en hout bestaan materiaal gebonden eurocodes. Voor glas bestaat deze eurocode (nog) niet en moet het voldoen aan de algemene “Grondslagen voor technisch ontwerp’ Eurocode NEN- EN 1990.
Met letselveilig glas of doorvalveilig glas wordt de veiligheid van uw gebouw verhoogd.
NEN 2608
In Nederland hebben we de NEN 2608 die is opgehangen aan dezelfde kaders als de Eurocode. Juist op het gebied van letselschade is er extra aandacht.
De NEN 2608 kent een bepalingsmethode om een goede risicoanalyse te maken. Hieruit volgt een RL (Risico op Letsel). Mocht uit deze analyse een getal groter dan 25 komen, dan zal extra letsel beperkende maatregelen toegepast moeten worden. Zoals bijvoorbeeld letselveilig glas.
NEN 3569 (Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas) is een norm die niet door Het Bouwbesluit wordt aangestuurd. Door bepaalde situaties kan de risicoanalyse van de NEN 2608 anders uitvallen dan in de NEN 3569. Voor woningen is NEN 3569 weliswaar niet aangewezen, toch is het bruikbaar voor het bepalen van de betrouwbaarheid.
In gevallen van gelijkwaardigheid bij niet-gemeenschappelijke delen van woonfunctie kan de risicoanalyse NEN 2608 te zwaar uitvallen.
Laat het wel altijd beoordelen door het bevoegd gezag.
Uw glasexpert
AGC helpt u graag verder om de juiste glaskeuzes te maken voor uw project. Denkt u dat bij de woning of het gebouw letselveilig glas de beste keuze is? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en regels.
Heeft u nog verdere vragen? Stel ze gerust. Wij helpen graag mee aan veiligheid van gebouwen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Meer relevante kennis
Veelgestelde vragen
Bij de breuk van normaal glas ontstaan er gevaarlijke scherven en openingen, wat kan leiden tot lichamelijk letsel. Om dergelijke situaties te voorkomen bestaat er letselveilig glas. Dit glas bevat een veilig breukpatroon. Hierdoor ontstaan er geen grote scherven of openingen wanneer het glas breekt.
Letselveilig glas kan worden onderverdeeld in 2 soorten:
Gehard glas: Dit breekt in duizenden kleine stukjes, denk aan het glas in een bushokje, glazen deur of douchedeur
Gelaagd glas: Dit breekt hetzelfde als normaal glas, maar de scherven blijven aan de tussenlaag plakken, waardoor er geen scherven ontstaan die leiden tot letsel.
Op basis van het Bouwbesluit Nederland 2012 (vanaf 1 juli 2022 wordt dit BBL) kan letselveilig glas verplicht zijn. Wanneer glas in deuren, ramen of andere kozijnen op de grond geplaatst zijn tot een peil van 850 mm, bent u verplicht om letselveilig glas te kiezen, als het bereikbaar is.
Wanneer u kiest voor letselveilig glas voldoet u aan de NEN 3569 en is uw woning of pand verhoogd in veiligheid.
Dit is een norm die de eisen aangeeft voor de toepassing van veiligheidsglas in panden, om zo lichamelijk letsel te voorkomen.
De overeenkomst tussen letselveilig glas en doorvalveilig glas is vrij helder. Het verschil tussen deze twee soorten beglazing luidt als volgt. Letselveilig glas voorkomt lichamelijk letsel omdat het glas niet in scherpe scherven uiteen valt. Dit wordt toegepast als het glas van beide zijdes bereikbaar is..
Doorvalveilig glas wordt gebruikt om te voorkomen dat iemand door het glas heen valt bij een hoogteverschil. Dit wordt toegepast bij borstweringen in gevels, scheidingswanden en balustrades, waarbij er een valgevaar is van meer dan 1000 mm.