De U waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. Maar hier wordt niet het warmteverlies van de gehele buitenwandopening mee aangegeven. Deze bestaat namelijk uit de volgende componenten:
- Transmissieverlies via oppervlakten van het glas en het kozijn: Uglas en Uframe
- Lineaire thermische bruggen van de glasrand en inbouwdetail: Ψafstandhouder en Ψinbouw
Bekijk de veelgestelde vragen over u waarde glas.
De formule
Onderstaand wordt aangegeven waaruit de formule bestaat en hoe deze er uiteindelijk uitziet.
Oppervlakten
- Araam = breedte kozijn x hoogte kozijn
- Aglas = breedte glas x hoogte glas
- Akozijn = breedte kozijn x hoogte kozijn - Aglas
Omtrekken
- Lkozijn = 2x breedte kozijn + 2x hoogte kozijn
- Lglas = 2x breedte glas + 2x hoogte glas
Formule
Uraam = 1/Araam · [Ubeglazing · Abeglazing + Ukozijn · Akozijn + Lglas · Ψafstandhouder + Lkozijn · ΨInbouw]
De Ψinbouw van het detail is iets moeilijker te vinden. De referentie details van ISSO (voorheen SBR) zijn een goed hulpmiddel. Let daarbij wel op dat je de juiste Ψ waarde gebruikt. Voor de EPC is die anders dan voor de PHPP (passiefhuis berekening). Beide zijn genoemd in de toelichting van de details.
U kunt het ook zelf uitrekenen met een programma zoals THERM van Berkeley lab. Uwindow wordt vaak door een raamfabrikant opgegeven zonder de Ψinbouw van het detail. Bij navraag is er vaak wel een goed voorbeeld welke overgenomen kan worden.
Juiste plaatsing van goed-isolerend glas
Hoe je weet of je goed-isolerend glas (met metaallaag) juist hebt geplaatst? Gebruik het volgende trucje: Houd aan de woningzijde van het glas, op ± 0,1 m afstand hiervan, een brandende aansteker. Als je naar buiten kijkt, zie je dan (bij HR++- glas) vier vlammetjes reflecteren. Het tweede vlammetje behoort een afwijkende kleur te hebben, meestal blauw/rose. Dit komt doordat in dit voorbeeld de metaallaag op de binnenste glaslaag aan de spouwzijde is aangebracht.
Dit trucje is dus handig om te controleren of het glas met de juiste zijde naar binnen geplaatst is. Bijzondere soorten glas moeten namelijk op een bepaalde wijze worden aangebracht. Zoals bijvoorbeeld zonwerend glas. Zie de informatie van de fabrikant. Voor de warmte-isolatie (r-waarde) van beglazing maakt het echter niet uit welke zijde waar geplaatst wordt. Toch is het aan te bevelen om 'normaal' HR++-glas of drievoudige beglazing in een woning altijd op dezelfde wijze te plaatsen. Zo worden eventuele kleurverschillen voorkomen.
U waarde per glassoort
Elke glassamenstelling heeft een andere U waarde. Hieronder is een overzicht toegevoegd, waarin de verschillende glassamenstellingen en hun U waardes weergegeven zijn. Hierbij staat het type glas dat de beste isolerende werking heeft bovenaan. Hoe lager de U waarde, hoe beter. De U waarde kan per glas type variëren, afhankelijk van spouwbreedte, HR-coating, gasvulling en kozijn soort. Glas in een houten kozijn kan bijvoorbeeld een andere U waarde hebben dan hetzelfde glas in een aluminium kozijn.
HR+++ glas
HR+++ glas wordt ook triple of driedubbel glas genoemd. Dit type glas heeft de laagste U waarde. Deze varieert van 0,5 tot 1,2. Dit glas is dan ook duurder in aanschaf, maar bespaard op langer termijn de meeste energiekosten.
HR++ glas
HR++ glas heeft een U waarde tussen de 1,1, en 1,2. Dit type glas wordt het meest toegepast.
HR+ glas
HR+ glas heeft een U waarde tussen de 1,3 en 1,6. Dit type glas isoleert veel beter dan standaard dubbel glas. Dit komt door het isolerende gas in de spouw tussen de twee glasplaten.
HR glas
HR glas heeft een U waarde tussen de 1,7 en 2,0.
Standaard dubbel glas
Standaard dubbel glas heeft een U waarde tussen de 2,7 en 3,3.
Enkel glas
Enkel glas heeft een U waarde rond de 5,8. Dit type glas is dan ook het minst goed isolerend.
De juiste U waarde: Wij helpen graag
Een zeer goede warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas betekent niet dat er energetisch ook hoog gescoord wordt. De ZTA-waarde (g-waarde) speelt hier ook een rol. Het meest optimale is een lage U waarde in combinatie met een hoge zontoetreding. Het geval is alleen dat glas met een lage warmtedoorgangscoëfficiënt automatisch zorgt voor weinig toelating van de zon. Het is dus constant zoeken naar de optimale waarden. Dit wordt ook beïnvloed door het percentage glas in een gevel.
AGC helpt u gratis en vrijblijvend bij het maken van de juiste glaskeuze. Wilt u graag nog meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat u de optimale en laagste U waarde van het glas vindt.
Overige relevante kennis
Veelgestelde vragen
De Ug waarde geeft weer wat de isolatiewaarde van uw glas is. Het geeft de hoeveelheid warmte aan die door het glas verloren gaat. Bij een lagere Ug waarde gaat er minder warmte verloren.
Dit betekent: hoe lager de Ug waarde, hoe beter de isolerende werking van het glas. De Ug waarde wordt uitgedrukt in W/m²K [ Watt per vierkante meter Kelvin ]
Hoe lager de Ug waarde, hoe beter. Meestal ligt een goede Ug waarde tussen de 2 en de 0.40. (lagere waardes zijn alleen mogelijk met spouwmuren)
Glassoort | Ug waarde (W/m²K) |
Enkelglas | 5,8 |
Dubbelglas | 2,7 – 3,0 |
HR Dubbelglas | 1,6 – 1,9 |
HR+ Glas | 1,3 – 1,5 |
HR++ Glas | 0,9 – 1,2 |
Triple Glas | 0,5 – 0,8 |
De Ug-waarde, Uf-waarde en psi-waarde zijn onderdeel van de U waarde. De Uw waarde wordt namelijk bepaald door zowel het glas, het kozijn en de afstandhouder (ook wel aluminium spacer, of kunststof kader, of warm-e kader genoemd) aan de rand van het isolatieglas dat ook in het kozijn verwerkt zit.
Ug-waarde geeft weer hoeveel warmte via het glas verloren gaat.
Uf-waarde geeft weer hoeveel warmte via het kozijn (frame) verloren gaat.
Psi-waarde geeft weer hoeveel warmte er door de afstandhouder verloren gaat.
Uw-waarde geeft weer hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam (window).