U waarde glas

De U waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. Maar hier wordt niet het warmteverlies van de gehele buitenwandopening mee aangegeven. Deze bestaat namelijk uit de volgende componenten:

  • Transmissieverlies via oppervlakten van het glas en het kozijn: Uglas en Uframe
  • Lineaire thermische bruggen van de glasrand en inbouwdetail: Ψafstandhouder en Ψinbouw
U waarde glas - Temperatuurverloop

De formule

Onderstaand wordt aangegeven waaruit de formule bestaat, en hoe deze er uiteindelijk uitziet.

Oppervlakten

  • Araam = breedte kozijn x hoogte kozijn
  • Aglas = breedte glas x hoogte glas
  • Akozijn = breedte kozijn x hoogte kozijn - Aglas
U waarde glas - Duiding afmetingen

Omtrekken

  • Lkozijn = 2x breedte kozijn + 2x hoogte kozijn
  • Lglas = 2x breedte glas + 2x hoogte glas

Formule

Uraam = 1/Araam · [Ubeglazing · Abeglazing + Ukozijn · Akozijn + Lglas · Ψafstandhouder + Lkozijn · ΨInbouw]

De Ψinbouw van het detail is iets moeilijker te vinden. De referentie details van ISSO (voorheen SBR) zijn een goed hulpmiddel. Let daarbij wel op dat je de juiste Ψ waarde gebruikt. Voor de EPC is die anders dan voor de PHPP (passiefhuis berekening). Beide zijn genoemd in de toelichting van de details.

U kunt het ook zelf uitrekenen met een programma zoals THERM van Berkeley lab. Uwindow wordt vaak door een raamfabrikant opgegeven zonder de Ψinbouw van het detail. Bij navraag is er vaak wel een goed voorbeeld welke overgenomen kan worden.

U waarde glas - Waarden

Juiste plaatsing van goed-isolerend glas

Hoe je weet of je goed-isolerend glas (met metaallaag) juist hebt geplaatst? Gebruik het volgende trucje: Houd aan de woningzijde van het glas, op ± 0,1 m afstand hiervan, een brandende aansteker. Naar buiten kijkend, zie je dan (bij HR++- glas) vier vlammetjes reflecteren. Het tweede vlammetje behoort een afwijkende kleur te hebben, meestal blauw/rose. Dit komt doordat in dit voorbeeld de metaallaag op de binnenste glaslaag aan de spouwzijde is aangebracht.

Dit trucje is dus handig om te controleren of het glas met de juiste zijde naar binnen geplaatst is. Bijzondere soorten glas moeten namelijk op een bepaalde wijze worden aangebracht. Zoals bijvoorbeeld zonwerend glas. Zie de informatie van de fabrikant. Voor de warmte-isolatie van beglazing maakt het echter niet uit welke zijde waar geplaatst wordt. Toch is het aan te bevelen om 'normaal' HR++-glas of drievoudige beglazing in een woning altijd op dezelfde wijze te plaatsen. Zo worden eventuele kleurverschillen voorkomen.

U waarde glas - Juiste plaatsing

U waarde per glassoort

Elke glassamenstelling heeft een andere U waarde. Hieronder is een overzicht toegevoegd, waarin de verschillende glassamenstellingen en hun U waardes weergegeven zijn. Hierbij staat het type glas dat de beste isolerende werking heeft bovenaan. De U waarde kan per glas type variëren, afhankelijk van spouwbreedte, HR-coating en gasvulling.

HR+++ glas
HR+++ glas wordt ook triple of driedubbel glas genoemd. Dit type glas heeft de laagste U waarde. Deze varieert van 0,5 tot 1,2. Dit glas is dan ook duurder in aanschaf, maar bespaard op langer termijn de meeste energiekosten.

HR++ glas
HR++ glas heeft een U waarde tussen de 1,1, en 1,2. Dit type glas wordt het meest toegepast.

HR+ glas
HR+ glas heeft een U waarde tussen de 1,3 en 1,6. Dit type glas isoleert veel beter dan standaard dubbel glas. Dit komt door het isolerende gas in de spouw tussen de twee glasplaten.

HR glas
HR glas heeft een U waarde tussen de 1,7 en 2,0.

Standaard dubbel glas
Standaard dubbel glas heeft een U waarde tussen de 2,7 en 3,3.

Enkel glas
Enkel glas heeft een U waarde rond de 5,8. Dit type glas is dan ook het minst goed isolerend.

De juiste U waarde: Wij helpen graag

Een zeer goede warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas betekent niet dat er energetisch ook hoog gescoord wordt. De ZTA-waarde (g-waarde) speelt hier ook een rol. Het meest optimale is een lage U waarde in combinatie met een hoge zontoetreding. Het geval is alleen dat glas met een lage warmtedoorgangscoëfficiënt automatisch zorgt voor weinig toelating van de zon. Het is dus constant zoeken naar de optimale waarden. Dit wordt ook beïnvloed door het percentage glas in een gevel.

AGC helpt u graag bij het maken van de juiste keuze uit alle verschillende soorten glas. Wilt u graag nog meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat u de optimale en laagste U waarde van het glas vindt.

Vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op voor advies voor uw project