U glas waarde

De U glas-waarde geeft de energietransmissie van het glas aan, uitgedrukt in W/m²K, maar het warmteverlies van de gehele buitenwandopening bestaat uit de volgende componenten:

  • Transmissieverlies via oppervlakten van het glas en het kozijn: Uglas en Uframe
  • Lineaire thermische bruggen van de glasrand en inbouwdetail: Ψafstandhouder en Ψinbouw

De formule ziet er dan zo uit:

Oppervlakten:

  • Araam = breedte kozijn x hoogte kozijn
  • Aglas = breedte glas x hoogte glas
  • Akozijn = breedte kozijn x hoogte kozijn - Aglas

Omtrekken

  • Lkozijn = 2x breedte kozijn + 2x hoogte kozijn
  • Lglas = 2x breedte glas + 2x hoogte glas

Formule:

Uraam = 1/Araam · [Ubeglazing · Abeglazing + Ukozijn · Akozijn + Lglas · Ψafstandhouder + Lkozijn · ΨInbouw]

De Ψinbouw van het detail is iets moeilijker te vinden. Goed hulpmiddel zijn de referentie details van ISSO (voorheen SBR). Let daarbij wel op dat je de juiste Ψ waarde gebruikt. Voor de EPC is die anders dan voor de PHPP (passiefhuis berekening) beide zijn genoemd in de toelichting van de details.

Het is ook mogelijk zelf uit te rekenen met een programma zoals THERM van Berkeley lab. Uwindow wordt vaak door een raamfabrikant opgegeven zonder de Ψinbouw van het detail. Bij navraag is er vaak wel een goed voorbeeld welke overgenomen kan worden.

Juiste plaatsing van goed-isolerend glas

Een trucje ter controle van de juiste plaatsing van goed-isolerend glas (met metaallaag): houd aan de woningzijde van het glas, op ± 0,1 m afstand hiervan, een brandende aansteker. Naar buiten kijkend, zie je dan (bij HR++- glas) vier vlammetjes reflecteren. Het tweede vlammetje behoort een afwijkende kleur, meestal blauw/rose, te hebben, omdat in dit voorbeeld de metaallaag op de binnenste glaslaag aan de spouwzijde is aangebracht.

Dit trucje is handig om te kunnen controleren of het glas met de juiste zijde naar binnen geplaatst is. Bijzondere soorten glas zoals zonwerend glas moeten namelijk op een bepaalde wijze worden aangebracht, zie de informatie van de fabrikant. Voor de warmte-isolatie van beglazing maakt het echter niet uit welke zijde waar geplaatst wordt. Toch is het aan te bevelen om 'normaal' HR++-glas of drievoudige beglazing in een woning alle op dezelfde wijze te plaatsen om eventuele kleurverschillen te voorkomen.

Vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op voor advies voor uw project