De zontoetredingsfactor wordt ook wel de ZTA-waarde of g-waarde genoemd. De waarde geeft aan in welke mate het glas de (warmte)straling tegenhoudt. Hoe lager de g-waarde, hoe beter. Zonwerende beglazing zorgt ervoor dat het binnen minder warm wordt. Dit is vooral tijdens de zomer een uitkomst.
Hoe hoger de ZTA, hoe meer warmte er via de zon binnenkomt. Het verschil tussen de internationale g-waarde en onze nationale ZTA-waarde is hoe de waarde gemeten wordt. Onze nationale waarde wordt gemeten onder een hoek van 45°. De g-waarde wordt daarentegen loodrecht op het glas gemeten.
De belangrijkste aandachtspunten bij de keuze voor zonwerende beglazing? Het berekenen van de meest effectieve waarde en het plaatsen van de beglazing op de juiste plaatsen. Het gaat om de balans, kijkend naar de zomer en winter. In de zomer is het aangenaam dat er warmte wordt tegengehouden terwijl in de winter binnenkomende warmte juist gewenst is. AGC Architecten helpt graag bij het maken van de juiste keuzes.
Wanneer zonwerend glas
Om oververhitting in de zomer tegen te gaan wordt in de bouwpraktijk vaak geopperd om de zontoetreding zo laag mogelijk te houden, en de lichttoetreding zo hoog mogelijk. De zonnewarmte blijft daardoor buiten terwijl het daglicht wel mooi naar binnen schijnt.
Nu is een zontoetredingsfactor niet de meest effectieve maatregel om oververhitting te voorkomen. Schaduw die ontstaat door lamellen of andere buitenzonweringen, een overstek of bomen zijn betere mogelijkheden om de warmte in de zomer buiten te houden. Deze zijn erg bepalend voor hoeveel licht en warmte er binnen komt.
Bij dit soort maatregelen kan de zonnewarmte in de winter namelijk wel in het gebouw terechtkomen en in de winter willen we deze warmte natuurlijk zoveel mogelijk benutten als gratis ruimteverwarming. Zonwerend glas wordt interessant als de gevel voor meer dan 60% uit glas bestaat.
Oververhitting in gebouwen is overigens ook uitstekend te voorkomen bij benutting van de koele buitenlucht tijdens de nachtelijke uren. Daarbij wordt de koudere buitenlucht via inbraakwerende luiken op de begane grond binnengelaten. Waarbij de opgewarmde lucht uiteindelijk boven in het gebouw via een opening ergens kan ontsnappen.
Toepassingen
Het is bij diverse glas toepassingen van belang om rekening te houden met de zontoetredingsfactor. Zonwerend glas is namelijk geschikt voor diverse buitentoepassingen. Denk aan:
- Ramen
- Deuren
- Gevels
- Daken
- Veranda's
AGC Architecten adviseert graag over het toepassen van zonwerend glas in gebouwen en woningen.
Binnenkomend licht in zomer en winter
Oververhitting wordt altijd uitgedrukt in gewogen uren boven de 25°C. Vanaf juli 2020 zal de oververhitting uitgedrukt worden in een factor TOjuli.
Diffuse straling, bijvoorbeeld het opvallende licht op de Noordzijde, is midden op de dag toch al snel 100 W/m². In het tweede figuur is goed te zien dat de opvallende energie op het verticale gevelvlak in de zomer bijna de helft is van de energie die op een koude zonnige dag op de gevel schijnt.
In de zomer staat de zon immers hoger aan de hemel dan in de winter. Ook is goed te zien dat de zon in de zomerochtend rond 5 uur al in het Noordoosten heel laag opkomt. Deze ochtendzon weren zorgt ervoor dat de warmte intern niet opbouwt en oververhitting veroorzaakt.
De beschrijving hierboven geeft de verhouding tussen het binnenkomende licht (LTA-waarde) en de zontoetredingsfactor (ZTA-waarde) aan. Dit noemen de we selectiviteit van glas. Deze wordt uitgedrukt met een getal tussen 0 en 2,33, waarbij we een selectiviteit van 2,33 als optimaal beschouwen.
U vindt verschillende zonwerende beglazingen op onze productenwebsite.