Gelaagd glas voor veiligheid

Stratobel

Gelaagd glas is enkel en alleen ontwikkeld om u veilig te houden. Het heeft dezelfde uitstraling als normaal glas, maar is sterk genoeg om:

  • bescherming te bieden tegen verwondingen
  • bescherming te bieden tegen vallen
  • bescherming te bieden tegen vandalisme en/of inbraak

Doorzichtige bescherming

De bescherming van gelaagd glas is te danken aan een tussenlaag van polyvinylbutyral (PVB), een kunststof materiaal dat tussen twee glasbladen wordt geplaatst. Hierdoor valt het glas bij een breuk niet uiteen in stukken. Het zorgt ervoor dat de scherven bij elkaar blijven zitten. Hierdoor krijgt u niet te maken met de scherpe randen van het glas.

Het veiligheidsniveau van het glas wordt bepaald door de glasdikte en het aantal (mat)folie tussen de glasplaten. Het impactniveau wordt door testen bij onafhankelijke testlaboratoria getoetst. Zo kunnen we per toepassing het juiste veiligheidsniveau aan u aanbieden.

Het glas is geschikt voor diverse toepassingen. U kunt het toepassen op plekken waar extra veiligheid van groot belang is, omdat het risico op ongelukken of inbraak hoog is. Denk bijvoorbeeld aan dakbeglazing en balustraden. Maar ook aan deuren en ramen op locaties waar extra bescherming gewenst is.

Benieuwd of gelaagd veiligheidsglas toegepast dient te worden bij uw project? Onze experts adviseren u graag. Samen zorgen we voor een veilig pand.

Is gelaagd glas verplicht?

Is het u ook opgevallen? Scholen, winkelcentra en kantoorgebouwen worden steeds meer voorzien van glas. De grote raampartijen geven letterlijk een transparante uitstraling, maar dit heeft ook tot gevolg dat er meer aandacht besteed moet worden aan de veiligheidsrisico’s. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van gelaagd glas om de veiligheid te waarborgen op plekken waar een hoger risico is.

Het glas biedt dus beduidend meer veiligheid, maar wanneer is dit voor u verplicht? Dit antwoord staat beschreven in het bouwbesluit. In verschillende situaties zijn de risico’s op vallen, verwondingen en de gevolgen hiervan dusdanig groot dat gelaagd glas verplicht is. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op.

Eigenschappen
Voordelen
Toepassingen
Tools
Gelaagd glas - Eigenschappen

De 3 belangrijkste eigenschappen

Bescherming tegen verwondingen – getest en gecertificeerd conform EN 12600 (Klasse: 1B1 - 2B2)
Als gelaagd glas breekt, valt het niet in scherpe scherven uiteen. De stukken blijven namelijk aan de PVB-laag plakken. Dat maakt het zeer geschikt voor schuifpuien, deuren, ramen, balkons, koepels en andere dakbeglazing. Het glas bestaat uit twee glasbladen en ten minste één PVB-tussenlaag. Dit beperkt het risico op verwondingen zoveel mogelijk. Het wordt daarom ook wel letselveilig glas genoemd.

Bescherming tegen vallen - getest en gecertificeerd conform EN 12600 (Klasse: 1B1)
Indien er een risico bestaat dat iemand door het glas kan vallen, wordt dit voorkomen door meerdere glasbladen en PVB-tussenlagen op elkaar te lamineren. Denk bijvoorbeeld aan ramen en deuren op hoogte, een val heeft dan grote gevolgen. Zelfs als het veiligheidsglas breekt, zul je veilig zijn.

Bescherming tegen vandalisme en inbraak - getest en gecertificeerd conform EN 356.(Klasse: P1A-P8B)
Gelaagd glas is uitstekend bestand tegen vandalisme en inbraak. Met specifieke testen wordt de impact van glas getest en wel op verschillende impactniveaus, variërend van kleinschalige aanvallen tot opzettelijke inbraken.

Gelaagd glas herkennen

Het glas is te herkennen aan de folie laag tussen de twee glasplaten. Deze folie laag zorgt ervoor dat de glasscherven bij een breuk bij elkaar worden gehouden. Dit maakt de kans op ernstig letsel kleiner in vergelijking met lagen enkel glas. Daarnaast verkleint de laag folie de kans op doorvallen. Vandaar dat gelaagd glas ook wel veiligheidsglas wordt genoemd.

Gelaagd glas is even helder als gewoon glas. Dit maakt dit type glas dan ook moeilijk met het blote oog te herkennen. U kunt het verschil met andere soorten glas wel horen. Wanneer u tegen dit glas tikt, hoort u een doffer geluid dan wanneer u tegen een gewone ruit tikt. Daarnaast kun je het herkennen aan de geprinte productiecode in de spouw.
Gelaagd glas - Voordelen

Functies toevoegen? Ja, dat kan!

De glasdikte van de glasbladen en het aantal tussenlagen maakt dat voor elke veiligheidseis een oplossing is. Maar naast de veiligheidsfunctie kun je gelaagd glas ook combineren met andere AGC glasproducten. Zo zal het glas optimaal comfort bieden en niet alleen dienen als bescherming.

Functies die u kunt toevoegen zijn onder andere; thermische isolatie, zonwering, geluidwering en design. Gelaagd glas wordt geheel op maat en naar wens samengesteld. Kies voor de vele mogelijkheden die AGC biedt.

Eindeloze mogelijkheden

Gelaagd glas kan zowel als enkel glas en isolerend glas (dubbel- en drievoudig glas) gebruikt worden. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Door rekening te houden met uw wensen en externe factoren komen we tot de ideale keuze.

Is er een groot belang bij veiligheids- of beveiligingsglas? Neem direct contact op en leg uw vraagstuk aan ons voor. Het is ook mogelijk om direct gelaagd glas te bestellen, bekijk bovenstaand uw mogelijkheden.

AGC Nederland is er voor al uw glaswensen, wij leveren gelaagd glas op maat.
Gelaagd glas - Toepassingen

Diverse toepassingen

Gelaagd glas kan voor veiligheids- of beveiligingsdoeleinden worden toegepast. Hieronder voorzien we u van meer uitleg.

Veiligheid

Wilt u graag glas plaatsen op een locatie waar vallen nare gevolgen heeft? Of er een grote kans is om tegen glas aan te lopen? Dan is het verstandig om gelaagd glas toe te passen. Zo worden verwondingen of een val voorkomen. Een fijn idee voor zowel u als de bezoekers en bewoners van het pand.

Het glas kan worden verwerkt in ramen, deuren, balustraden, luifels, dakbeglazing.

Beveiliging

Waardevolle spullen in het gebouw of uw woning aanwezig? Of een extra veilig gevoel creëren? Ook dan is gelaagd glas een goede keuze. Voorkom de slagingskans op inbraken.

Dit anti inbraak glas kan toegepast worden in woningen, benzinestations, juwelierswinkels (ook als ontspiegeld glas), ambassades, banken, inrichtingen, overheidsgebouwen, etc.

Door de meerdere lagen van het glas maakt u het inbrekers vrijwel onmogelijk om binnen te komen. Bescherm uw spullen en omgeving en kies voor het veilige glas van AGC Nederland.

Voor verdere informatie en advies kunt u contact opnemen of één van onze glashandels bezoeken. Wij zijn actief in heel Nederland. Als bedrijf kunt u bij ons ook online glas bestellen.

Tools

Gelaagd glas - Tools www.yourglass.com

www.yourglass.com

Kijk hier voor de technische specificaties.
Bekijk website
Gelaagd glas - Tools AGC bestekken

AGC Bestekken

In vijf stappen uw bestek in SUF- OSF- of tekstbestand downloaden.
Bekijk tool
Gelaagd glas - AGC Besparingsapp

AGC Besparingsapp

Energiebesparing eenvoudig berekenen met deze tool.
Lees meer

Onze glasspecialisten staan voor u klaar

Aannemer en glaszetter
Gelaagd glas - Contact particulier
Advies nodig?
Particulier
Gelaagd glas - Contact particulier
Advies nodig?