Markthal Rotterdam

AGC levert grootste kabelnetgevels van Europa

De vorm van het gebouw, de spectaculair beprinte binnengevel, maar zeker ook de glazen kabelnetgevels aan de kopse kanten maken de nieuwe Markthal Rotterdam tot een ware eye-catcher.

De twee kopgevels zijn gerealiseerd door Octatube en bestaan uit een netwerk van stalen kabels met glaspanelen die mee kunnen buigen op de wind. AGC Glass leverde het glas voor deze 34 meter hoge en 42 meter brede gevels.

Ze vormen hiermee de grootste kabelnetgevels van Europa.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Uitdaging Markthal Rotterdam

Uitdaging Markthal Rotterdam

“Om te voorkomen dat de nieuwe Markthal een windtunnel zou worden, was het nodig om de twee kopse kanten van het gebouw te voorzien van een gevel.

De gevels moesten zo min mogelijk de aandacht wegtrekken van hetgeen binnen in de Markthal te zien is, dus het was de uitdaging om ze zo transparant mogelijk te maken. Er is daarom ook bewust geen coating toegepast op het glas”, vertelt Joeri Bijster van gevelbouwer Octatube.

Het constructieve uitgangspunt van een kabelnet genereert maximale transparantie.

Eigenlijk is dit het beste te vergelijken met de opbouw van een tennisracket. De bestaande ronde boog van de hal leende zich zeer goed voor een voorgespannen kabelconstructie. Het kabelnet vormt de achterconstructie van de glaspanelen die samen de gevel vormen.”
De panelen torderen met het kabelnet

De panelen torderen met het kabelnet

Het is belangrijk dat de gevels van de Markthal bestand zijn tegen flinke windkracht. We hebben dan ook de perfecte balans gezocht in de spanning van de kabels. Het liefst wil je ze zo strak mogelijk spannen, maar dan komen er teveel krachten op de betonrand. Dus uiteindelijk kunnen de kabels iets veren, max. 70 cm. naar beide zijden. Zo vangen ze de windkracht op.”

Ed ’t Hart, AGC Glass: “We zijn erg trots dat onze glashandel het glas heeft mogen leveren voor dit pronkstuk in Rotterdam. Uiteindelijk zijn er glaspanelen gebruikt van 1,5 x 1,5 meter. Deze zijn op elk hoekpunt gekoppeld met een knooppunt van het kabelnet.

Het bijzondere is dat de panelen torderen met het kabelnet, ze buigen zo ook mee met de wind. De combinatie van staal en glas zorgt voor een uiterst veilige, stabiele en duurzame constructie.”
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • 66.2 Planibel Clear halfgehard glas met een kleine chanfrein en een grove rand in verband met de aanhechting van de kit;
  • 984 panelen 2.126 m²;
  • meest voorkomende maat: 1.473 x 1.469 mm;
  • 138 vormpanelen 338 m²;

Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Constructief ontwerp
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
Ontwerp
Ontwerp
MVRDV Architecten
Aannemer
DHV aannemer
JP van Eesteren
Gevelbouwer
Gevelbouwer
Octatube, Delft
Glasproducent
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service