Gemeente Venlo

en Cradle to Cradle

Met de oplevering van het stadskantoor is Venlo hard op weg om Cradle to Cradle (C2C) hoofdstad van de wereld te worden. Het gebouw is volledig gebouwd volgens de principes van C2C en is geheel energieneutraal. Dagelijks komen er internationale verzoeken binnen om een bezoekje aan het pand te mogen brengen. Als C2C gecertificeerde glasproducent was AGC Glass de aangewezen leverancier voor het glas dat in het ontwerp een grote rol speelt.

Bas van de Westerlo, Cradle to Cradle consultant bij C2C ExpoLAB: “Gemeente Venlo heeft met dit project hoog ingezet op het gebied van C2C en wil graag laten zien dat C2C bouwen veel verder gaat dan een “milieudingetje”. Uiteraard is milieu zeker ook een belangrijk punt, maar we willen met deze businesscase aantonen dat het ook economisch gezien interessant is én dat het bijdraagt aan een gezond werkklimaat.”

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Meten is ontwikkelen

Meten is ontwikkelen

Hans Goverde, Kraaijvanger Architecten: “Het gebouw is opgeleverd en we zijn erg tevreden. Vanaf nu moet het gebouw zich gaan bewijzen. Meten is ontwikkelen, vooral omdat het de eerste keer is dat we op deze schaal C2C principes hebben toegepast.

Testen in het laboratorium van de TU Eindhoven hebben al aangetoond dat de toegepaste groene gevel de buitenlucht zuivert en 30% NOx en CO2 uit de lucht haalt. Dat is natuurlijk fantastisch. We zijn nu ook heel benieuwd wat de effecten zijn op productiviteit en ziekteverzuim. Naast een verbetering van het welzijn van de werknemers, zou 1% minder ziekteverzuim de gemeente op jaarbasis al € 600.000,- kunnen opleveren.”
Verbindingen

Verbindingen

Hans Goverde: “In het ontwerp hebben we optimale verbindingen willen maken tussen binnen en buiten. We vonden het belangrijk dat het daglicht zo diep mogelijk het gebouw in gehaald werd, vanwege energiebesparing en bevordering van het werkklimaat. En gezien de functie van het gebouw, wilden we dat de omgeving ook echt voelbaar zou zijn in het pand.

Om dit mogelijk te maken is er veel C2C gecertificeerd glas van AGC Glass in het pand gebruikt, waarmee we de “zero energy” ambitie waar kunnen maken. De duidelijke kijk van AGC Glass op de toekomst en op hun bedrijfsvoering maakten hen voor ons de partner bij uitstek.”
2017 C2C jaar

2017 C2C jaar

Bas van de Westerlo: “Gemeente Venlo wil het vliegwiel aanzwengelen op het gebied van C2C voor de eigen regio en daarbuiten, ook wereldwijd. Het stadskantoor is dan ook geen doel, maar een middel.

Met de opening van het gebouw in oktober, start het jaar van C2C voor Venlo. Het stadskantoor staat opengesteld voor bezoek en er is een speciale C2C route door het gebouw, waarbij de bezoeker bij elk onderdeel precies kan zien waarvan het gemaakt is en hoe de grondstoffen uiteindelijk weer hergebruikt gaan worden.

Het glas vormt natuurlijk ook een onderdeel van de route. Verder gaan we tal van andere activiteiten ontwikkelen om meer en meer mensen enthousiast te maken.”​
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • 200 m2 Thermobel Top N+;
  • 700 m2 Thermobel Top N+ in drievoudig glas;
  • 2.600 m2 Stopray Vision-60 in drievoudig glas;
  • 170 m2 Pyropane klasse EW60 in drievoudig brandwerend glas;
  • 1.000 m2 Stratobel gelaagd veiligheidsglas, 88.2 en 1010.4 en 1212.4.

Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Venlo
Ontwerp
Ontwerp
Kraaijvanger Architecten, Rotterdam
Gevelbouwer
Gevelbouwer
Vogt / AKS Bouw, Grubbenvorst
Glasproducent
Glasproducent
AGC Glass Nederland

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service