Het Groene Hart Lyceum

Kleurrijke onderwijscampus

Het nieuwe Lyceum vormt samen met het eerder opgeleverde Topmavogebouw en het nieuwe sportgebouw een kleurrijk onderwijscomplex - een ambiance die mede wordt gecreëerd door het gekleurde voegwerk en de speciaal voor dit project gemaakte gekleurde beglazing.

Het nieuwe lyceum is licht, kleurrijk en ruim. Het is zo grondig gerenoveerd dat het oude gebouw niet meer te herkennen is. Daarnaast is er nog een nieuwe vleugel bijgebouwd. Het oude en het nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden door een indrukwekkende lichtstraat met daarin een fraaie open trap. Het open karakter creëert aan alle kanten lichtinval van buiten. De universiteit aan Stratobel Colour beglazing zorgt voor een unieke uitstraling van dit fraaie complex.

Contact AGC

Alexander Postma
Alexander Postma | Projectadvies
Account manager Fabrication Belgium
Lyceum project - Gekleurde folies

Gekleurde folies

Joost Plompen, directeur van Lieftink Geveltechniek, het bedrijf dat de gevel heeft gebouwd: “Het speelse en frisse karakter dankt het Lyceum aan de gekleurde beglazing. De juiste kleuren boven water krijgen, was al met al toch best een uitdaging. Met name om aansluiting te vinden tussen wat technisch mogelijk was en wat de architect voor ogen had. Er zijn veel monsters gemaakt.”

Alexander Postma van AGC kan dat beamen: “Het is een hele zoektocht geweest om ons te conformeren aan het beoogde beeld. De kleurstelling wordt overigens verkregen door een combinatie van gekleurde Vanceva-folies gelamineerd op het glas aan te brengen. Het was telkens combineren, lamineren en experimenteren. In sommige gevallen zijn er maar liefst zes (!) verschillende folies over elkaar heen toegepast. Sommige kleuren nemen bovendien zoveel warmte op, dat er gehard glas toegepast moest worden.”
Lyceum project - Kleur

Gekleurd plaatwerk

“Met de Vanceva-folies kunnen we in principe elke kleur van de regenboog ‘projecteren’ op het glas,” zegt Postma. “De uitdaging om telkens tot de juiste kleur te komen, gaan we graag aan. In totaal is er voor het Lyceum zo’n 350 m² Stratobel Colour glas verwerkt, waarvan ook een deel niet-transparant uitgevoerd. Dat gaf een extra uitdaging om toch tot exacte dezelfde kleurschakering te komen als de doorzicht panelen en aan Lieftink Geveltechniek de taak om het juiste glas op de juiste plek toe te passen. “Plompen vult aan: “Het was een interessant proces om te spelen met de folies en daarmee de kleurstellingen te bereiken die de architect voor ogen had en tevens het karakter van het pand bepaalt. Om de “connectie’ met de Topmavo te benadrukken die voorzien is van ‘gewone’ beglazing, hebbe we de neggekanten van dit gebouw voorzien van gekleurd aluminium plaatwerk.”

Lieftink Geveltechniek is in 2018 gestart met het eerste gebouw en medio 2020 is het Lyceum opgeleverd. “Al met al zijn we zo’n 2,5 jaar bezig geweest vanaf engineering top oplevering. Het resultaat mag er zijn. Alphen aan den Rijn is een kleurrijke onderwijscampus rijker,” besluit Plompen.

Kunnen wij als glashandel iets voor u betekenen? Kom gerust langs of neem contact op.
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • 1500 m2 Dubbel glas HR++ - Thermobel Energy N
  • 360 m2 Dubbel glas HR++ - Thermobel Energy N met gelaagd glas Stratobel Color
  • 320 m2 Dubbel glas ZHR++ - Thermobel Stopray Vision 60T

Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
SCOPE Scholengroep, Alphen aan den Rijn
Ontwerp
Architect
Architectenbureau AAI, Amsterdam
Glasproducent
Glasproducent
AGC Glass
Gevelbouwer
Gevelbouwer
Lieftink Geveltechniek, Alphen aan den Rijn

Contact AGC

Alexander Postma
Alexander Postma | Projectadvies
Account manager Fabrication Belgium