Jasper Spigt winnaar!

Jasper Spigt van domainarchitecture heeft de door AGC en Van der Valk uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor een glazen hotelkamer gewonnen! In zijn ontwerp organiseert Spigt de verschillende functies van de hotelkamer met een enkele, gevouwen glazen wand.

In zijn ontwerp ‘Through the Looking Glass’ heeft architect Jasper Spigt van domainarchitecture een enkele glazen wand door de beschikbare ruimte in het Van der Valk-hotel in Tiel gevouwen. Door dezelfde wand op zijn route uit te voeren in steeds ander glas – doorzichtig, mat, energieopwekkend, spiegeld, met verlichting of kunst erin – is deze in staat steeds een andere functie te vervullen. Op de ene plek scheidt een mat glazen wand de zitruimte van de badkamer, even verder vouwt de wand zich met ‘sterrenhemel’ rond het bed. En weer verderop schiet de wand voorzien van geïntegreerde PV-cellen door de gevel om een serre te vormen.

De opdracht in de ontwerpwedstrijd was om de veelzijdigheid van glas als materiaal te tonen. In het oordeel van de jury is Spigt hier met zijn ontwerp uitstekend in geslaagd. Tot verrassing van de jury weet Spigt door de inzet van glas zelfs de typologie van de hotelkamer te vernieuwen. Een knappe prestatie, oordeelt de jury.

Als winnaar van de ontwerpwedstrijd ontvangt Spigt een geldprijs van € 2.000,–. AGC Glass en Van der Valk zullen met de winnaar in gesprek treden over de uitvoering van zijn ontwerp en streven ernaar de hotelkamer dit jaar nog in het Van der Valk-hotel in Tiel te realiseren.

Jasper Spigt winnaar! - slide 1
Jasper Spigt winnaar! - slide 2
Jasper Spigt winnaar! - slide 3
Jasper Spigt winnaar! - slide 4
Jasper Spigt winnaar! - slide 5
Jasper Spigt winnaar! - slide 6

Runner-up: Colorize your stay
Runner-up is het ontwerp ‘Colorize your stay’ van Kees Marcelis Studio Arnhem (Kees Marcelis, Judith Westgeest en Frank ten Westeneind) in samenwerking met Alverre Techniglas. In dit ontwerp zijn gekleurde en gevouwen glazen wanden achter elkaar geplaatst om de ruimte van de hotelkamer te organiseren. De glazen wanden worden daarbij naar achteren toe steeds hoger.

Door iedere glazen wand een andere kleur en andere bewerking mee te geven, kan volgens de jury een fascinerend spel ontstaan van overlappende glazen wanden. De wanden leveren in de ogen van de jury bijvoorbeeld bij de badkamer hele bijzondere ruimtes op.

Inzendingen
Voor de ontwerpwedstrijd zijn in totaal 70 ontwerpen ingezonden. Een overweldigend aantal, vond de jury, die één ontwerp als runner-up heeft aangewezen en twee bijzondere ontwerpen in het zonnetje wil zetten als eervolle vermelding.

Eervolle vermeldingen: Arcade en Cocon
De eerste eervolle vermelding is het ontwerp ‘Arcade’ van architect Tjeerd Bloothoofd van Bloot Architecture. In zijn ontwerp voor de hotelkamer heeft Bloothoofd een serie achter elkaar staande glazen kaders geprojecteerd. Zeker dwars of diagonaal door de kamer kijkend levert dit volgens de jury een boeiend spel van overlappende glazen vlakken op. Sterk vindt de jury ook het voorstel om een glazen wand niet tegen, maar op korte afstand van de bestaande tussenmuur te plaatsen – deze wand wordt hierdoor slim bij het spel van doorzichten betrokken. In de ogen van de jury kleven aan het ontwerp wel enkele praktische bezwaren. De uitstraling wordt voor een hotelkamer ook als net te zakelijk betiteld. Bloothoofd won afgelopen jaar de Jonge Architectenprijs.

De tweede eervolle vermelding gaat naar het ontwerp ‘Cocon’ van architect Zico Lopes van Studio ZicoLopes. In zijn ontwerp zijn glazen wanden door de twee kamers gekruld en vormen deze als het ware twee glazen slakkenhuizen. Alle functies van de hotelkamer hebben een plek gevonden in de langgerekte ruimte tussen de glazen wanden. De ene gekrulde wand eindigt bij het bed, de andere gekrulde wand culmineert in… het toilet. Een aantal juryleden was zeer gecharmeerd van de radicaliteit van het ontwerp en de gedurfde inzet van glas. Maar het ontwerp kent ook een aantal onoverkomelijke praktische bezwaren.

Jury
De multidisciplinaire jury voor de prijsvraag bestond uit Elfi van der Valk, eigenaresse en general manager Van der Valk Hotel Tiel; Judith Kaart, marketing manager AGC Flat Glass Nederland; Rob Seuntiëns, interieurarchitect Dutch Concept; en Michiel van Raaij, hoofdredacteur Architectenweb. De ontwerpwedstrijd was georganiseerd door AGC en Van der Valk.

Contact AGC

Mark Spijker
Technisch Advies Service

Lees ook:

  • Datum: 23-06-2022
    SAVE THE DATE: Polyclose 2022
    SAVE THE DATE: Polyclose 2022 Van woensdag 31 augustus t/m vrijdag 2 september 2022 vindt, de in onze markt zo gekoesterde, Polyclose plaats; de Europese vakbeurs voor raam-, deur-, zonwering-,...
  • Datum: 23-06-2022
    Definitieve stop van 3 ipasol beglazingen
    Definitieve stop van 3 ipasol beglazingen Om ons gamma zonwerende producten optimaal en beheersbaar te houden, is besloten per direct de productie te stoppen van enkele ipasol coatings. Het gaat...