Amsterdam Vertical

Wonen in een verticale tuin

Het groene Amsterdam VERTICAL, bestaande uit 168 koopwoningen verdeeld over drie deelgebieden, is de eerste baanbrekende stap in de transformatie van Sloterdijk. Het nieuwe zonwerende glas Stopray Vision-70 van AGC is Cradle to Cradle-zilver gecertificeerd en draagt in hoge mate bij aan het duurzame karakter. Het isolatieglas zorgt voor transparantie en comfort in de appartementen door het daglicht maximaal binnen te laten en de zontoetreding met twee derde te reduceren.

In rap tempo is Sloterdijk getransformeerd van business district in een diverse wijk. De groene gevel van VERTICAL, begin 2024 opgeleverd, steekt hier letterlijk bovenuit. Het ontwerp is een hoogstandje van Nederlandse bodem. Vijf Nederlandse architecten werkten samen aan een bijzonder ontwerp. De designs reageren op elkaar en vormen een afwisselend en harmonieus geheel, waarbij de organische samenhang tussen de blokken het gevoel van gemeenschap versterkt. Het resultaat? Een nieuw Amsterdams woonklimaat dat verder gaat dan alleen wonen. Het gebouw biedt bijzondere faciliteiten die het leven van de bewoner gemakkelijker en interessanter maken.

Contact AGC

Erwin Bruinink
Erwin Bruinink
Projectadviseur


In dialoog met groen

Diversiteit in architectuur is de drager van VERTICAL; materialen en kleuren verschillen, maar het ensemble voor wonen vertelt toch één verhaal: de dialoog met groen en natuur. Het gebouw maakt optimaal gebruik van de zon, wind en aardwarmte. Regenwater en warm water worden optimaal benut en hergebruikt. Een groen dak en de gevelbeplanting zorgt voor extra buffercapaciteit voor regenwater. Met de juiste oriëntatie van de twee torens, een goed geïsoleerde schil, zonnepanelen en de mogelijkheid om passief energie op te wekken uit de bodem, vermindert de vraag naar energie. Het energieconcept is zelfvoorzienend; de bewoners zijn via de VvE eigenaar van hun eigen ‘energiefabriek’.

Ook het glas, Stopray-Vision-70, draagt bij aan een uitgebalanceerde energiehuishouding. Architect Chris Collaris legt uit hoe complex de keuze van het glas was. ‘Het is niet makkelijk om een glazen gebouw te ontwerpen en maken’, zegt hij. ‘Mensen denken vaak dat glas neutraal is, maar afhankelijk van het type kunnen de kleur, de reflectie en het beeld enorm verschillen. Dat heeft ook te maken met wat gebeurt er achter het glas. Bij VERTICAL was het qua esthetiek, comfort en prestaties de sport balans te vinden in de grote variatie aan woningen, appartementen en loges. Wat doet het glas met de uitstraling en het beeld van binnenuit? Hoe presteert het qua isolatie en lichttoetreding? Een enorme puzzel die we met dit innovatieve glas goed hebben kunnen leggen.’

270 graden uitzicht

Stopray-Vision-70 is het nieuwe hoogselectieve zonwerende glas van AGC: geen enkel traditioneel product met een dubbele zilvercoating heeft een selectiviteit van 2.0. Dit betekent niet alleen dat het glas zeer kleurneutraal is (Ra,D = 97), maar ook het daglicht maximaal binnenlaat (TL = 70%). Bovendien hoeft het koelsysteem van VERTICAL minder hard te werken dankzij de zontoetreding van slechts 35%. De lichtreflectie aan de binnenkant bedraagt 15% en aan de buitenkant 14%. Ook houdt de lage Ug-waarde van 1,0 Wm2K het glas warmer als het buiten koud is.

Niet voor niets reageren de eerste bewoners enthousiast. Eén van de bewoners: ‘We hebben 270 graden uitzicht over de metropoolregio Amsterdam. Je ziet hier regen aankomen en zonnestralen doorbreken. Dit uitzicht verveelt nooit. Het is nog even oriënteren, want je weet soms niet goed waar je nou naar kijkt. De havens, het IJ, de A’dam toren, de kustlijn, de duinen. Bij helder weer zie je zelfs de lampjes van de windmolens op zee.’

Glas gebruikt

  • Stopray Vision-70 (6.000 m2)


Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
Ontwerp
Ontwerp
Chris Collaris Architects & NL Architects, Space Encounters, Studio DvMB, DS landschapsarchitecten
Aannemer
Hoofdaannemer
Heijmans bouw
Gevelbouwer
Buitengevel
Facedo
Opdrachtgever
Glasproducent
AGC Kempenglas

Contact AGC

Erwin Bruinink
Erwin Bruinink
Projectadviseur