Splinternieuw gebouw voor

Het Dok in Oestgeest

Met het begin van het nieuwe schooljaar, start ook de inhuizing van de basisschool, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in het splinternieuwe gebouw Het Dok in Oegstgeest. Hoewel de omgeving nog in opbouw is, moet het gebouw in de toekomst opgaan in de bomen die het omringen. Om dit te bereiken, werd er voor de bouw een mix gebruikt van een houten plint met erboven een glazen gevel van geschakeerd gekleurd glas in drie tinten groen. Door de reflectie van de bomen en de lucht in het glas, wordt het gebouw één met de omgeving.​​

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager
Beglazing

Beglazing

“We zijn als adviseurs nauw betrokken geweest in de fase voorafgaand aan de bouw”, vertelt Alexander Postma, verkoper bij AGC Heerlen. “Het glas Colorbel leek ons uitermate geschikt om het effect te bereiken wat de architecten voor ogen hadden. Het betreft gekleurd emaille, standaard verkrijgbaar in 30 kleuren, dat in het glas gebrand wordt. De kleurechtheid van het glas blijft hierdoor jarenlang heel goed.”​​
Gezondheid en frisse lucht

Gezondheid en frisse lucht

Bladerdak Noud Paes, projectarchitect : “Gezondheid en frisse lucht vormden belangrijke uitgangspunten in de ontwerpfase van Het Dok. Al snel bleek dat de school ook echt in een groene, bosrijke omgeving zou komen te liggen. Vanuit dit gegeven besloten we de school ook echt onderdeel van de omgeving te maken. Zo ontstond de combinatie van de houten plint met erboven een volledig glazen gevel.

Met Colorbel hebben we kunnen kiezen voor drie frisse groentinten, die we geschakeerd gebruikt hebben. Het resultaat is heel mooi geworden, je krijgt echt het gevoel van een bladerdak. Vooral ook de reflectie van de bomen en de lucht in de glazen gevel, maken het extra dynamisch.”​
Windscherm

Windscherm

Een glazen windscherm “Een goede balans tussen goede isolatie en voldoende frisse lucht vormt vaak een probleem bij scholen. Voor ons lag hier een mooie uitdaging. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met Arup een innovatief klimaatconcept ontwikkeld dat natuurlijke ventilatie via de gevel mogelijk maakt.

Eigenlijk fungeert de glazen gevel hierbij als een windscherm. Achter dit scherm bevinden zich akoestische roosters die in de zomer er voor zorgen dat er frisse, koele lucht het pand in stroomt en in de winter de koude lucht iets verwarmen voor het naar binnen stroomt. Een gezonde schoolomgeving wordt hiermee gegarandeerd.”
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Colorbel geëmailleerd glas is een blanke of gekleurde beglazing, met aan één zijde een ondoorzichtige emaillelaag, die door middel van een thermische behandeling is versmolten met het glasoppervlak. Door het aanbrengen bij hoge temperatuur verkrijgt het emaille een buitengewone mechanische hardheid en een hoge weerstand tegen extreme weersomstandigheden en luchtvervuiling.​

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager