Studentenflat Utrecht

grondstoffenbank

Hoe ontwerp je een studentenflat op een aangename manier, zonder dat het een log, grootschalig gebouw wordt? Door het gebouw op te laten gaan in de omgeving en het de uitstraling van een wolk te geven. Licht, lucht en uitzicht spelen een belangrijke rol. Tegels in diverse blauwe tinten sieren de gevel en maken dat het gebouw er nooit precies hetzelfde uitziet. AGC zorgde voor het glas dat toegepast werd in de gevel.

Haiko Meijer, architectenbureau Onix NL: “Tijdens het rondlopen over de campus in Utrecht, kwam ik tot de vergelijking van studenten in al hun gedaanten en een wolkendek. Constant in verandering en zichzelf verspreidend. Vandaar dat we ook gekozen hebben voor de wolk als uitgangspunt voor het gebouw.”

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager
Telkens anders

Telkens anders

“Net als een wolkendek wilden we dat het gebouw er ook op elk moment anders uit zou zien. Dit is gelukt door voor de gevel gebruik te maken van geglazuurde blauwe tegels in verschillende tinten en het gebouw een amorf karakter te geven. Elk van de 250.000 gebruikte tegeltjes is uniek.

Door verschillende lichtinval krijgt de gevel van het gebouw een steeds wisselend patroon. We vonden het verder belangrijk dat de studenten wezenlijk onderdeel vormden van het gebouw. Vandaar dat we in de vensterbanken letterlijk banken hebben gecreëerd als zitplek. De studenten maken zo de gevel.”
Leegtes

Leegtes

Haiko: “We hebben bewust leegtes in het gebouw behouden, zodat de middagzon dwars door het gebouw kan schijnen. Naast de tegels en het glas hebben we veel hout toegepast en op het dak een groenvoorziening gecreëerd, ook dit draagt bij aan het opgaan van het gebouw in de omgeving. Hoewel je op sommige momenten ook ziet dat het gebouw juist afsteekt tegen de omgeving, dat is precies wat het spannend maakt.”
Resultaat

Resultaat

Carla van Veghel, AGC Glass: “We zijn erg blij met het resultaat van het project. Rekening houdend met de functie van het gebouw kozen we qua glas voor Energy N en Pyrobel brandwerend glas. Een veilig leefklimaat voor de studenten staat natuurlijk voorop.

Ook is er gezocht naar de perfecte balans tussen zoveel mogelijk lichtdoorlaat en tegelijkertijd warmtewering. Dit mede uit oog van energiebesparing. Tot slot hebben we er rekening mee gehouden dat het glas zo min mogelijk opvalt in de gevel, zodat alle aandacht naar het tegelwerk gaat.”​
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • ;
  • ;
  • ;
  • ;

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager