Stopray Ultraselect 62/29 voor prijswinnend DPG Mediavaert
Het spraakmakende DPG Mediavaert heeft drie belanghebbende prijzen in de wacht gesleept. De jury’s van de Architectenweb Awards, BLT Design Awards en Nationale Houtprijs 2024 roemden het kantoorgebouw om z’n hybride constructie van voornamelijk hout en enkel staal en beton waar nodig. Zonwerend isolatieglas van AGC Glass Europe geeft het gebouw z’n gezicht en doorzicht.
In DPG Mediavaert is ruim 8.000 vierkante meter Stopray Ultraselect 62/29 zonwerend isolatieglas toegepast. Hiervan is maar liefst 500 vierkante meter gebogen uitgevoerd met lengtes tot 6 meter. AGC Kempenglas produceerde het isolatieglas en Rollecate installeerde de aluminium elementen- en vliesgevels. Kirsten Hannema van de Volkskrant geeft het gebouw **** en ze beschrijft de gevel misschien wel het beste door ‘m te vergelijken met de zee die door het licht en de golfslag er telkens anders uitziet. ‘De kantoorzee met z’n glooiende contouren en verrassende doorkijkjes heeft een gevelbekleding die, afhankelijk van de lichtval, zilver, goud of rozerood kleurt.’
Contact AGC

Erwin Bruinink
Projectadviseur

Team v architectuur
Mediavaert staat in het Amsterdamse ontwikkelgebied Werkstad OverAmstel, dat van een gangbaar bedrijventerrein transformeert tot een multifunctioneel gebied. Het gebouw is ontworpen door Team V Architectuur en biedt plek aan verschillende redacties en radiozenders van DPG, waaronder de Volkskrant, Trouw, Parool, Qmusic, Joe en NU.nl. Met een omvang van 44.700 vierkante meter behoort Mediavaert tot de grootste houthybride kantoorgebouwen van Europa. De ontwikkelaar van het project, Being, leverde eerder in hetzelfde gebied kantoorgebouw The Joan op. Ook het door OMA ontworpen hoofdkantoor van G-Star Raw staat er vlakbij.De zachte vormentaal van het complex draagt bij aan een andere sfeer in de bestaande ‘harde’ industriële omgeving. Of zoals Do Janne Vermeulen, architect en directeur van Team V Architectuur, het formuleert: ‘De gevel met z’n vele glas en turquoise getinte tegels met verschillende reliëfpatronen glinstert bescheiden, waardoor het gebouw een onderscheidend karakter krijgt. De zachte contouren van het gebouw, getinte keramiek en groene terrassen introduceren een nieuwe, postindustriële taal in de ruwe context van het gebied.’

Jury's vol lof
De BLT Built Design Awards is een jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor architecten, interieurontwerpers, ontwerpers van bouwproducten en bedrijven in landschapsontwerp. Het gebouw won in de categorie ‘Architectonisch ontwerp – Commercieel’. Architectenweb maakte DPG Mediavaert ‘Kantoorgebouw van het Jaar’ vanwege de hybride constructie, de uitzonderlijk lage CO2-uitstoot, het energiezuinige ontwerp en het slimme gebruik van technologieën.‘De jury waardeert de over het algemeen rustige kleurstelling en materialisatie. De ronde vormen en het kleurgebruik zorgen, zowel in het interieur als in het exterieur, voor een lichte en zachte uitstraling.’ De jury van de Nationale Houtprijs 2024 voegt daaraan toe dat de houtbouwmethode door de snelle bouwsnelheid een aanzienlijke kostenbesparing opleverde. Het gebouw heeft een aantal betonnen ‘kernen’ voor de stabiliteit en verder grote gelamineerde balken en liggers en vloeren van zogenaamd hout-beton-verband: CLT met een laag gewapend beton.

Glas award ontbreekt
Aan de prijzenkast ontbreekt nog de Glas Award; die zou zomaar op z’n plaats zijn, daar het zonwerende isolatieglas, op de hoeken gebogen, qua uitstraling de hoofdrol speelt. DPG Mediavaert heeft mede door het vele glas, de aanwezigheid van vides en andere gedeelde ruimtes een open karakter. ‘Het mediagebouw laat zien dat je met een duurzame houten constructie een heel bijzonder gebouw kan maken, gericht op gezondheid, groen, daglicht’, zegt Vermeulen. ‘De keuze voor een hout-hybride constructie draagt in dit geval bij aan een duurzamer gebouw, een snelle bouwtijd én een bijzondere, gezonde, comfortabele werkomgeving en is daarmee een ontzettend goed voorbeeld van integrale duurzaamheid. Het glas draagt in hoge mate bij aan de uitstaling van het gebouw met het meest in het oog springend de enorme hoeken van gebogen glas. Daglicht en uitzicht zijn heel belangrijk voor een fijn en gezond gebouw en glas is van grote invloed op de zonnewarmte en lichttoetreding.’Glas gebruikt:
- Stopray Ultraselect 62/29 zonwerend isolatieglas (8.000 m2)
Betrokkenen

Opdrachtgever
Being

Ontwerp
Team V Architecture

Designteam
Team V Architecture, Arup, DELVA, SkaaL en DGMR

Hoofdaannemer
BESIX Nederland

Buitengevel
Rollecate

Glas
Stopray Ultraselect 62/29 (8.000 m2) AGC Glass Europe
Contact AGC

Erwin Bruinink
Projectadviseur