Glazen prisma brengt

licht, iconen en mensen samen

Een nieuw icoon in Naaldwijk, met zicht op reeds bestaande iconen in de stad. Letterlijk, want vanaf verschillende hoeken in het nieuwe kantoorgebouw van Arcade Wonen kijkt men uit op belangrijke gebouwen in de stad: de watertoren en twee kerken. Optimale transparantie was dan ook een eis in het ontwerp. Zowel voor het interieur van het gebouw, als naar buiten toe. Wederom een uitdagende opdracht voor AGC Glass.​​

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager
Wubben Chan

Wubben Chan

Architect John Chan van Wubben Chan architecten uit Monster: “Bij een eerste bezoek aan het braakliggende terrein waar het nieuwe kantoor zou komen, viel ons vooral op dat het een vrij donkere plek was. Dit werd mede veroorzaakt door een fors flatgebouw aan de overzijde. Dat het een licht gebouw moest worden, stond dus al voorop. Vervolgens kwamen we erachter dat je vanuit de plek zicht hebt op een aantal belangrijke gebouwen in de stad. Zo zijn we tot de vorm van het gebouw gekomen.”​​

“Een glazen gebouw heeft natuurlijk in de uitvoering consequenties, vooral als het gaat om klimaatbeheersing. We hebben daarom voor een dubbele gevel gekozen. Een beproefd concept, dat tevens duurzaam is. In de zomer wordt de warme lucht die de buitenste schil opneemt via luiken in de spouw tussen de twee gevels weggezogen. In de winter dient de buitenste schil als winterjas en zorgt het voor perfecte isolatie. Een bijkomend voordeel is dat we door gebruik te maken van de dubbele gevel geen conventioneel warmtewerend glas, vaak iets donkerder van kleur, nodig hadden. Hierdoor konden we optimale transparantie nastreven.”​
Joris van Vleuten

Joris van Vleuten

Joris van Vleuten, AGC Glass: “Voor de buitenste schil hebben we gebruik gemaakt van enkel gelaagd, doorvalveilig glas Stratobel. Dit vanwege de vluchtroutes en glazenwasserbalkons die tussen de twee gevels lopen. De binnenste gevel bestaat uit zonwerend, dubbel glas Thermobel Stopray.

Om de wens van maximale transparantie te bereiken, hebben we gestreefd naar een zo dun mogelijke samenstelling van deze binnengevel. Dit is gelukt, doordat we samen met de gevelbouwer een zeer slank aluminium profiel met glazen vin hebben ontwikkeld en zo de benodigde stabiliteit van de constructie hebben kunnen waarborgen.”​
Transparant

Transparant

Chan: “Het gebouw is niet alleen van de buitenkant transparant, ook in het gebouw zelf wilden we zoveel mogelijk openheid creëren. Het atrium in het midden van het gebouw vormt hierbij het centrum. Alle kantoorruimtes worden via deze plek met elkaar verbonden. En met het dak dat automatisch open en dicht kan, brengen we letterlijk licht, iconen en mensen samen. Missie geslaagd!”​
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Stratobel gelaagd veiligheidsglas
  • Thermobel Stopray

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Marcel Cromzigt
Marcel Cromzigt | Projectadvies
International Building Projects Manager