Het glas in lood

van deze tijd

Een inkijkje in de geschiedenis, digitaal geprint gehard glas over een breedte van maar liefst 29 meter. De Lieberg in Hilversum is een perfect voorbeeld van een project waarbij beeldende kunst is toegepast in een stedenbouwkundig ontwerp. AGC Glass bood voor kunstenaar Berend Strik het perfecte alternatief voor glas in lood: Artlite Digital, digitaal geprint glas.​

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Project de Lieberg

Project de Lieberg

Berend Strik: “De provincie Noord-Holland steunt projecten waarbij beeldende kunst en stedenbouwkundige plannen gecombineerd worden. Mede hierdoor is het project De Lieberg tot stand gekomen.

Op de lange glazen wand wilde ik op een hedendaagse manier de geschiedenis van het terrein van De Lieberg terug laten komen. Ik vertel het verhaal van een periode van industrie, ambacht, lief en leed en geef de toeschouwer alle ruimte om weg te dromen in het verleden. Ik dacht in eerste instantie aan glas in lood, maar dat is voor deze afmetingen niet haalbaar. Digitaal geprint glas bood voor mij een alternatief, dat ook nog eens veel beter bij deze tijd past.”
Testen voor een optimaal resultaat

Testen voor een optimaal resultaat

“Het was voor ons een heel interessant en uitdagend project. Artlite Digital biedt ontelbare mogelijkheden om een visuele boodschap via glas over te brengen. Om het resultaat precies conform de wensen van Berend te krijgen, hebben we perfect als team samengewerkt.

Ook met architectenbureau Mecanoo en gevelbouwer Rollecate”, vertelt Carla van Veghel, projectadviseur bij AGC Glass. “Er is een aantal testen uitgevoerd om de juiste diepteverschillen in de afbeeldingen van het kunstwerk te krijgen. Ook een goede balans van doorzicht voor licht aan de bovenzijde van de gevel, maar geen doorzicht op ooghoogte van de gevel was erg belangrijk, zodat de badgasten in alle privacy kunnen zwemmen.”

Berend: “Ik ben ontzettend blij met het resultaat en hoop dat het voor de gemeente aanleiding vormt om veel meer van dit soort initiatieven toe te passen bij nieuwbouwprojecten.”​
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Artlite Digital

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service