Logistieke prestatie

in hartje Amsterdam

Rokin Plaza was een log kantoorgebouw in grijs prefab beton, nu huisvest de fraaie flagship store van Forever 21. De Amerikaanse modeketen geeft hiermee haar visitekaartje af in Nederland. Verder wordt in het gebouw een grote winkel van Pull&Bear gevestigd, terwijl op de bovenste verdiepingen kantoren komen. De fraaie gevel met grote glaspartijen nodigt uit tot binnenkijken en binnenkomen. Aan de metamorfose ging een logistieke krachttoer vooraf, waarin AGC Glass een sleutelrol vervulde.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Het pand

Het pand

Het pand bestond uit twee gebouwen die aan elkaar waren gegroeid, vertelt architect Adam Smit van ZZDP Architecten. “Het pand was te groot en hoog; het klopte niet meer met de gevelwand van het Rokin. Doordat het in schaal is teruggebracht, past het weer in de historische omgeving. Daarbij is het weer opgeknipt in twee verschillende gebouwen, elk met een eigen uitstraling.”

“De betonconstructies zijn aangepast en de drie kantoorverdiepingen zijn vervangen door twee winkelverdiepingen. Het pand heeft een compleet nieuwe schil gekregen”, vervolgt Smit. “Om aansluiting te vinden bij de belendende gebouwen op het Rokin en de Kalverstraat is er gekozen voor klassieke materialen als gevelbekleding: natuursteen en brons.” Wie op het Rokin voor het pand staat, ziet aan de rechterkant Muschelkalksteen en links de bekleding met gepatineerd brons.​​
Nieuwe buitenschil

Nieuwe buitenschil

De nieuwe buitenschil is gerealiseerd door J.M. van Delft & Zonen in Drunen. Volgens directeur Sander van Delft een uitzonderlijk project: “Qua engineering vroeg dit het uiterste van onze creativiteit en inventiviteit. We werkten binnen een bestaande constructie in hartje Amsterdam; daar loopt niets recht. Alles is precies ingemeten.

Aluminium, glas en natuursteen moesten naadloos op elkaar aansluiten. De bronzen gevelbekleding – uniek voor Nederland – hebben we in Spanje laten bruineren. Het is een van onze mooiste projecten. We hebben laten zien wat we allemaal kunnen.”​
Uitdagend

Uitdagend

Heel uitdagend was de logistiek, vertelt projectleider Koen Verschuuren van AGC Glass. “We werkten op een 'postzegel' binnen een korte bouwtijd. Er was geen bouwplaats en geen opslagruimte op de begane grond: alleen op het dak was beperkte opslagruimte.

Van glasproductie tot en met transport en montage: alle fasen zijn op elkaar afgestemd met just-in-time deelleveringen in de exacte montagevolgorde.” En alles klopte. “Zonder het wederzijds begrip en de goede samenwerking met Van Delft was dit niet gelukt. Een kwestie van communicatie en commitment.”
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • In de gevels is zo’n 2.500 m2 glas van AGC Glass verwerkt, waaronder isolatieglas Thermobel TopN+ in verschillende toepassingen: met geharde binnenruit, in semistructurele uitvoering (met VGG insert) en in structurele uitvoering t.b.v. de zaagtandgevel.
  • Bij Forever 21 kan je gerust van buiten naar binnen kijken, zegt Verschuuren. “Op de begane grond hebben we jumboruiten van 14 m2 van tweezijdig gelaagd Thermobel Stratobel Clearvision met TopN+ coating toegepast. Deze ruiten zijn extra helder. Dit project mag gezien worden!”​

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service