Renovatie Meelpakhuis Leiden
Historisch monument in een moderne jas
Leiden, een stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur, heeft één van zijn iconische gebouwen nieuw leven ingeblazen: het Meelpakhuis. Ooit een bruisend centrum van activiteit als opslagplaats voor meel en graan, heeft het complex een ambitieuze renovatie ondergaan. Extra helder, zonwerend triple glas, Stopray Ultraselect 70/33 on Clearvision van AGC Glass Europe, zorgt voor comfort en optimaal doorzicht.
Het Meelpakhuis is één van de elf gebouwen die deel uitmaken van de Meelfabriek, in 1883 gebouwd als een industrieel complex. Een eeuw later, in 1988, is het complex gesloten maar het werd al snel een nationaal monument vanwege zijn belang voor het industriële erfgoed van Nederland. Het geheel bestaat van silo tot pakhuis uit een tiental panden die een kwart eeuw later een nieuw leven hebben gekregen. Met lofts, appartementen en studentenwoningen, hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur ontstaat een levendige plek in de stad.
Het Meelpakhuis is gerenoveerd tot appartementen en kantoren, waarin circa 2.500 vierkante meter triple glas van AGC is toegepast. De appartementen variëren in grootte, van compacte studio's tot ruime lofts, elk met een uniek uitzicht op de grachten. De kantoorruimtes zijn ontworpen om creativiteit en samenwerking te bevorderen, met open plattegronden en veel natuurlijk licht. Ook hier draagt het neutraal zonwerende glas in grote mate aan bij.
Contact AGC

Erwin Bruinink
Projectadviseur

Nieuw leven
Met zijn kenmerkende architectuur, was de Meelfabriek een voorbeeld van de industriële bouwstijl die destijds gangbaar was. De betonnen kolommen bijvoorbeeld hebben dezelfde ‘paddenstoelvorm’ als die van de beroemde Van Nellefabriek in Rotterdam. Geen constructie met draagmuren, maar kolommen. Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende functies gehad, maar het is uiteindelijk in verval geraakt. De noodzaak om dit stukje Leids erfgoed nieuw leven in te blazen werd steeds duidelijker, vooral in het licht van de groeiende vraag naar woon- en werkruimte in de stad.Het masterplan van de renovatie is van Studio Akkerhuis uit Parijs. Hierbij is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, comfort en het behoud van historische elementen. De oorspronkelijke structuur van de gebouwen zijn gerespecteerd, terwijl moderne elementen zijn toegevoegd. Zo zijn de karakteristieke houten balken en bakstenen muren behouden gebleven, maar zijn nieuwe aluminium gevels en isolatiematerialen gebruikt om te voldoen aan de hedendaagse energie-eisen.

Voet bij stuk gehouden
Het triple glas is cruciaal voor de energetische verbetering van het Meelpakhuis. AGC Kempenglas produceerde het triple glas en Alwiti Dordrecht plaatste het. Accountmanager Erwin Bruinink van AGC legt uit waarom Stopray Ultraselect 70/33 on Clearvision, uitgevoerd in triple glas zo goed presteert en waarom de architect voet bij stuk hield als het gaat om de keuze van het glas. ‘De keuze voor extra helder glas, glas met een lager percentage ijzer en dus minder groen kleurend dan gebruikelijk, is de helderheid. Het uitzicht is fenomenaal en het extra heldere glas draagt daar in hoge mate toe bij. Een cruciale keuze voor de neutraliteit zowel van binnen als naar buiten. Studio Akkerhuis wilde daar absoluut niet van afwijken ondanks het voorstel van derden voor minder goed presterende alternatieven.’Stopray Ultraselect 70/33 on Clearvision is een hoogselectieve, zonwerende beglazing van AGC. Bruinink: ‘Dit product is zeer kleurneutraal (Ra,D = 97) en laten het daglicht maximaal binnen (TL = 70%). Bovendien hoeven in gebouwen met gevels die volledig in dit glas zijn uitgevoerd koelsystemen minder hard te werken, dankzij de zontoetreding (g-waarde) van slechts 33 procent. Minder koelen door de zonwering en de lage Ug-waarde van 1,0 Wm2K houdt de ruimte ook warmer als het buiten koud is. Met beide factoren bespaar je aanzienlijk op stookkosten.’
De genoemde waarden gelden voor dubbel glas maar het glas is ook leverbaar als drievoudig glas, zoals in het Meelpakhuis is gedaan. Alle basisglasproducten uit de ipasol- en Stopray-serie beschikken over het Cradle to Cradle zilver-certificaat.
Glas gebruikt:
- Stopray Ultraselect 70/33 on Clearvision AGC Glass Europe (2.500 m2)
Betrokkenen

Opdrachtgever
De Meelfabriek C.V.

Ontwerp
Studio Akkerhuis

Hoofdaannemer
Van der Wiel Bouw

Glasproductie
AGC Kempenglas

Glasmontage
Alwiti Dordrecht
Contact AGC

Erwin Bruinink
Projectadviseur