Stadskantoor Venlo

grondstoffenbank

Gemeente Venlo legt de lat hoog: duurzaam bouwen is niet voldoende, de ambitie is een circulaire gedachte. Gebouwen worden gezien als grondstoffenbanken. Alles wat erin gestoken wordt, moet na verloop van tijd hergebruikt kunnen worden: een volledig nieuwe kijk op consumeren en produceren. Met het Stadskantoor Venlo wordt een business case gebouwd, waarmee de gemeente het vliegwiel aan wil zwengelen voor steeds meer C2C initiatieven in de regio.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
-

-

Hans Willemsen, AGC Glass: “Bijzonder aan het project Stadskantoor Venlo is dat de gemeente erg voorop loopt op het gebied van Cradle to Cradle ondernemen en bouwen. Met een langetermijnvisie en kijkend vanuit C2C als een economisch model. Je ziet nu nog vaak dat opdrachtgevers vooral op de korte termijn kijken naar de goedkoopste oplossing, terwijl investeringen in circulair werken zich op den duur echt terugbetalen.

We pasten bij de Gemeente Venlo overal triple beglazing toe, hetgeen uitzonderlijk is in de utiliteitsbouw, omdat het toch duurder is dan dubbel glas. Kijk je over een periode van 15 tot 20 jaar, dan is de investering ruim terugverdiend. Gemeente Venlo zet haar C2C ambities op nummer 1 en keek hierin voldoende vooruit.”
Meer dan duurzaam

Meer dan duurzaam

Hans Goverde,Kraaijvanger Architecten: “Met dit project gaan we verder dan duurzaam bouwen. Het gebouw is een grondstoffenbank, het zuivert lucht, wekt energie op en sluit waterkringlopen. We willen de grondstoffen die het gebouw ingaan, zoveel mogelijk ook weer teruggeven voor hergebruik.

Gezondheid stellen we voorop en we stoten geen giftige stoffen uit. Verder willen we dat het gebouw gaat leven in het hart van mensen. Hiervoor is het belangrijk dat het er mooi uitziet en een fijne plek is om te verblijven. Dan zullen mensen automatisch moeite doen voor het behoud ervan. Eyecatcher van het stadskantoor vormt de groene wand, eigenlijk een verticale tuin waar een glazen waterval doorheen loopt.”
Ambitie

Ambitie

Hans Willemsen: “Bij AGC Glass staan we heel erg achter de circulaire gedachte. Al het floatglas dat wij produceren, bestaat voor 30% uit oud glas. Zo sluiten we de cirkel.”

Hans Goverde: “Het zou in de toekomst ontzettend mooi zijn als steeds meer leveranciers vanuit een circulaire gedachte gaan denken. We hopen dit met dit gebouw als Business case te stimuleren. En leveranciers die al Cradle to Cradle gecertificeerd zijn, moeten zeker ook blijven innoveren en vooruit kijken.”
Glas gebruikt

Glas gebruikt

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service