Polak Rotterdam

Studeren in dynamisch en groen 'Polak'

De grote collegezalen met vooral éénrichtingsverkeer qua kennisoverdracht maken in onderwijsland steeds meer plaats voor dynamische studieruimtes. Ruimtes waar in werkgroepen gewerkt kan worden of in alle rust alleen. En met zoveel mogelijk natuurlijk licht, wat de leerprestaties bevordert. Het nieuwe Multifunctioneel Onderwijsgebouw ‘Polak’ op de campus van de Erasmus Universiteit past volledig in deze ontwikkeling. AGC Glass leverde het glas voor dit transparante gebouw, waar de studenten in feite de gevel vormen.

Eddy Ligtenbarg, projectleider bij AGC Glass: “Dit traject kenmerkt zich door een intensief voortraject, waarin we vanuit AGC Glass uitgebreid onderzoek hebben gedaan om tot de meest optimale glastoepassing te komen. Vooral de balans tussen aan de ene kant de zonwering en aan de andere kant zoveel mogelijk licht doorlaat, vormde een mooie uitdaging. Uiteindelijk kozen we ervoor om een bestaande coating toe te passen op extra helder glas: Ipasol ultraselect. Triple beglazing zorgt voor energiebesparing in het gebouw en draagt bij aan de zeer hoge GPR score.”

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Lamellen

Lamellen

“Het MFO maakt deel uit van het nieuwe campusplan van de Erasmus Universiteit”, vertelt Noud Paes, architect bij architectenbureau Paul de Ruiter.

“Je ziet heel duidelijk een nieuwe ontwikkeling in onderwijsgebouwen ontstaan. De tijd van de dichte gevels is echt voorbij. Dit project typeert zich dan ook vooral door de transparantie, binnen en buiten komen bij elkaar. In samenwerking met gevelbouwer Facédo pasten we een constructie van verticale aluminium lamellen in de gevel toe. Achter de lamellen zitten luiken die open en dicht kunnen, voor de natuurlijke luchttoevoer. Naast het beschaduwen van het glas zorgen de lamellen, vanwege de variantie in diepte, ook voor een esthetisch effect. Het resultaat is een transparant maar ook spannend geheel.”
Rust en reuring

Rust en reuring

“Het gebouw moet ruimte kunnen bieden aan ruim 1.600 studenten, een hoge bezetting dus. Er is dan ook veel aandacht uitgegaan naar de gebouwlogistiek. In het hart van het gebouw bevindt zich een atrium, met veel daglicht en groen. Vanuit daar lopen er trappen door het hele gebouw. Zo kan iedereen zich snel en soepel verplaatsen. Deze gelaagdheid zorgt voor reuring in het hart en richting buiten, de gevels, voor steeds meer rust.”
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Lpasol ultraselect 62/29

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service