The Student Hotel Amsterdam

Van krantenredactie tot student hotel

Afgelopen zomer is The Student Hotel opgeleverd aan de Wibautstraat in Amsterdam. De voormalige Parooltoren en het Trouwgebouw zijn samen getransformeerd tot een 573 kamers tellende studentenhuisvesting. Met zoveel mogelijk behoud van de stijl en de sfeer van de oorspronkelijke panden. Een trend die we de laatste tijd vaker zien. Het aangepaste Bouwbesluit van 2012 maakt het dan ook veel gemakkelijker en financieel aantrekkelijker om oude panden een nieuwe bestemming te geven.

Tineke Noorman, bouwfysisch adviseur: ‘In het geval van een transformatie hanteren we sinds het nieuwe Bouwbesluit van 2012 het rechtens verkregen niveau. Dit houdt in dat we kijken naar de eisen die golden ten tijde van de bouw van het gebouw en de eisen van deze tijd. Bij een gebouw van voor 1992 gelden de eisen voor bestaande bouw, deze eisen vormen de ondergrens en de eisen van nieuwbouw vormen de bovengrens. Het voordeel van deze wetswijziging is dat het veel interessanter wordt om een gebouw een herbestemming te geven.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Brandveiligheid

Brandveiligheid

Ook gelden er in het geval van een transformatie aangepaste eisen voor de brandveiligheid, normaal is dat voor bestaande bouw 20 minuten. Echter voor een verhoogde veiligheid hebben we in dit geval gekozen voor 30 minuten brandwerend glas, in tegenstelling tot de 60 minuten brandwerendheid die in de nieuwbouw geëist wordt.

We gaan hiermee echter niet onder de norm van de bestaande bouw, dus het biedt voldoende veiligheid, aldus Noorman. AGC Glass leverde Pyrobelite brandwerend glas dat voldoet aan de EW30 en EI15 classificaties.

Pyrobelite is een doorzichtige gelaagde beglazing samengesteld uit meerdere glasbladen en brandwerende tussenlagen. In geval van brand zullen de tussenlagen spontaan opzwellen en een vuurvast en ondoorzichtig schuim vormen. Pyrobelite voldoet aan het criteria voor ’Integriteit En Beperkte Straling’ (EW) of het criteria voor ’Integriteit en Isolatie’ (EI).​
Transformatie

Transformatie

De gebouwen werden getransformeerd door Penta Architecten. Hylke Zijlstra, architect: “De Parooltoren en het Trouwgebouw zijn ‘orde 2’ gebouwen. De gemeente Amsterdam geeft deze orde aan gebouwen die om hun architectonische kwaliteit of stedenbouwkundige structuur een belangrijke bijdrage leveren aan het stadsbeeld.

Het is geen monument, maar uitgangspunt bij de transformatie was wel om respect te hebben voor bepaalde onderdelen, denk bijvoorbeeld aan huidige details in de bouw, kleur en materiaalkeuze. We kregen de opdracht om de sfeer van de gebouwen zoveel mogelijk te behouden.”
Kaders

Kaders

“Anders dan bij een project dat vanaf de grond wordt opgebouwd, ga je bij een transformatie veel meer uit van bestaande kaders”, aldus Hylke. “Het is belangrijk om het casco heel duidelijk in beeld te krijgen en vanuit daar je ontwerp te bepalen.

Ook is het belangrijk om thermisch te kijken of de isolatie nog voldoende is voor deze tijd. We hebben op basis hiervan besloten om de gevel van de Parooltoren te behouden, maar die van het Trouwgebouw aan te passen.”​
Open en transparant

Open en transparant

“Het mooie van de jaren ’60/ ’70 architectuur van de Parooltoren en het Trouwgebouw is de openheid en transparantie. Er was dus al van oorsprong veel lichtinval van buiten naar binnen. Uiteindelijk hebben we iedere kamer in het hotel dan ook optimale, kamerbrede beglazing kunnen geven.

We hebben het glasgebruik doorgetrokken naar het interieur, door indien mogelijk met glazen scheidingswanden te werken. Bijvoorbeeld tussen de studieruimtes op de begane grond en de ruimtes rondom de centrale patio. Zowel vanuit het Trouwgebouw als de Parooltoren kijk je op deze plek uit.” ​
Uitdaging

Uitdaging

Hylke: “Ik vind het zelf erg interessant dat je steeds meer de trend ziet waarbij gebouwen getransformeerd worden. Het geeft je als architect natuurlijk kaders waarbinnen je moet werken, maar ik zie dat vooral als een uitdaging. En het gaat vaak om panden die van zichzelf al een heel mooi karakter hebben, het zou zonde zijn om daar niets mee te doen!”

AGC Glass leverde het brandwerend glas en ook een deel van de scheidingswanden en glazen deuren die zijn toegepast in het interieur van The Student Hotel.
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Glazen deuren van 12mm dik;
  • Glazen scheidingswanden 66.2 gelaagd glas;
  • Pyrobelite 10mm;
  • Isolerend, brandwerend glas Thermobel Top 44.2-15-Pyrobellite 7;
  • Pyrobelite 9 EG​

Betrokkenen

Octatube, Delft
Opdrachtgever
Octatube, Delft
Royal Haskoning
Constructief ontwerp
Royal Haskoning
MVRDV Architecten
Ontwerp
MVRDV Architecten


JP van Eesteren
DHV aannemer
JP van Eesteren
Octatube, Delft
Gevelbouwer
Octatube, Delft
AGC Westland B.V.
Glasproducent
AGC Westland B.V.

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service