Zonwerend glas STOPRAY VISION-62

Voor luxe appartementen Dockside

In Alkmaar is op een landtong in het hart van de binnenstad het woningbouwproject Dockside opgeleverd. Met zijn gevarieerde uitzichten, groene daktuin en waterrijke omgeving biedt deze binnenstedelijke herontwikkeling van het oude Kwakelhuis een aantrekkelijk woonmilieu. Het bestaande kantoorpand is gesloopt en vervangen voor 135 hoogwaardige huur- en koopappartementen en vijf urban villa’s. Verdiepingshoge glaspuien zorgen voor veel daglicht in de woningen. Zonwerend glas STOPRAY VISION-62 van AGC Glass Europe combineert thermische en akoestische isolatie met het behoud van comfort én een optimaal doorzicht op het rijke erfgoed van de stad.

Dockside is een ontwikkeling van Reales, Bouwcombinatie Vink Bouw + SBB is de aannemer en de glasgevels zijn van Facedo. Het glas is prefab beglaasd in aluminium kozijnen van Kawneer. Leeuwenkamp Architecten tekende voor het ontwerp. De hoogwaardige architectuur is een verrijking voor het centrum van Alkmaar. De exclusieve twee-, drie- en vierkamerappartementen en penthouses onderscheiden zich door royale oppervlakten en buitenruimtes. Het rondom aanwezige groen, waaronder op de daken, zorgt voor privacy. Een ondergrondse garage en de gezamenlijke fietsenstalling zijn de kersen op de taart.

Contact AGC

Erwin Bruinink
Erwin Bruinink
Projectadviseur


facedo restaurant

Hoogwaardig ontwerp

Architect Robbin Leeuwenkamp legt uit dat het ontwerp van het project vier bouwdelen omvat, elk staand op een tweelaags verdiept parkeerdeck. ‘Een opvallend kenmerk van het ontwerp is dat elk bouwdeel een afzonderlijke draaiing heeft, gericht naar bijzondere historische elementen in het oude centrum, gelegen aan de overkant. Hierdoor ontstaat een dynamische skyline met diverse volumes, waardoor elk appartement een uniek uitzicht heeft. De verdraaiing van de bouwdelen biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke uitstraling, maar heeft ook praktische voordelen. Zo is namelijk een gevarieerd aanbod van appartementen met diverse uitzichten ontstaan.’

Binnen het complex is een semi-openbaar binnenterrein gecreëerd, dat toegankelijk is voor de bewoners. Leeuwenkamp: ‘Dit binnenterrein omvat een daktuin, wat een waardevolle aanvulling is op de leefruimte van de appartementen. De stadsvilla's zijn zorgvuldig ontworpen om aan te sluiten op de lagere bebouwing in de omgeving, waardoor er een harmonieus samenspel ontstaat tussen de nieuwe en bestaande architectuur.’ Leeuwenkamp bevestigt de optimale combinatie van uitzicht en comfort, dankzij het hoogwaardige glas dat thermisch en akoestisch isoleert én de zon weert. ‘De wens was om zowel maximaal uitzicht en daglicht te behouden als een aangenaam binnenklimaat te bieden, zowel akoestisch als thermisch. Dit om het comfort en de levenskwaliteit van de bewoners te optimaliseren, evenals uiteraard de duurzaamheid van het gebouw’, aldus de architect.

Facedo by night

Hoogwaardig glas

THERMOBEL STOPRAY VISION-62 is toegepast in een veelheid van samenstellingen, zoals 44.2 en 66.2 gelamineerd veiligheidsglas en 66.2 en 88.2 STRATOPHONE geluidwerend veiligheidsglas. De 15 millimeter brede spouw, argon gasgevuld en voorzien van een zwarte thermisch onderbroken afstandhouder, heeft een hoogwaardige isolatiewaarde (Ug) van 1,0 W/m2K, terwijl een dubbele zilvercoating op positie 2 van het glas voor doorzicht en zonwering zorgt.

‘Daar bovenop komen ook nog eens een minimale lichtreflectie van 15 procent en een neutrale kleurreflectie’, zegt Erwin Bruinink, Key accountmanager bij AGC Project Building Team Nederland. ‘Met een lichttransmissie (Tl) van 62 en een zonwering (g) van 33 laat STOPRAY VISION 62 procent van het licht door en blokkeert het 67 procent van de warmte. Dit levert de bewoners veel comfort op. De Kanaalkade is een drukke weg die toegang geeft tot het centrum, maar ons STRATOPHONE akoestisch glas reduceert het geluid met zo’n 40 procent. De geluidsisolatie van het glas (Rw) is geen 30 maar 50 dB. De glaspuien zijn verdiepingshoog. Om die reden is gekozen voor doorval- en letselveilig gelamineerd glas. Zo komen alle hoogwaardige functies van ons glas samen. Bovendien beschikt THERMOBEL STOPRAY VISION-62 over het Cradle-to-cradle Certified™ Bronze label, cruciaal voor nieuwbouwprojecten op hoge duurzaamheidsniveaus.’

Glas gebruikt

  • THERMOBEL STOPRAY VISION-62
    700 m2

Betrokkenen

Ontwerp
Ontwerp
Leeuwenkamp Architecten
Aannemer
Aannemer
Bouwcombinatie Vink Bouw + SBB
Gevelbouwer
Gevelbouwer
Facédo
Opdrachtgever
Glasproducent
AGC Moustier (B)

Contact AGC

Erwin Bruinink
Erwin Bruinink
Projectadviseur