Aabe fabriek

van dekenfabriek naar winkelcentrum

Een fantastisch herbestemmingsproject in Tilburg: de verouderde AaBe fabriek is getransformeerd tot een levendig winkelcentrum, waarbij een perfecte balans is gevonden tussen behoud van oude, kenmerkende elementen en de vernieuwingen. Voor AGC Glass vormde de centrale gang een mooie uitdaging: deze ader in het pand telt zo’n 2.500 ruiten van 2 meter breed en 1 meter hoog.

Bonnie Snoek, architectenbureau Rijnboutt: “De grootste uitdaging in het project was bepalen welke delen van het gebouw behouden konden blijven en wat echt vernieuwd moest worden. Daarbij rekening houdend met de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het pand is een rijksmonument), maar natuurlijk ook met de veranderende functie van het gebouw. Zo moest er gezorgd worden voor voldoende ventilatie, verlichting, aantrekkelijke entrees en expeditie-ingangen.”

Contact AGC

Koen Verschuuren
Koen Verschuuren | Projectadvies
Senior Accountmanager
Oud en nieuw

Oud en nieuw

Snoek:“Aan de kopzijden van de fabriek hebben we 2 nieuwbouw winkelpanden gebouwd”. Deze nieuwe bebouwing vormt een mooi contrast met de historische fabriekshal. Daarnaast hebben we de 50 meter hoge schoorsteen van top tot teen gerestaureerd. Het verschil tussen nieuw en oud mag zeker zichtbaar zijn, je ziet het bijvoorbeeld goed in de kleur van de staalconstructies. Voor veel Tilburgenaren is dit een plek met herinneringen en emotie. We zijn er volgens mij heel goed in geslaagd om het winkelend publiek alle comfort te bieden, maar zeker ook geschiedenis te laten voelen.”
Smal ogende sheddaken

Smal ogende sheddaken

“Het stond buiten kijf dat de typerende sheddaken uit 1930 teruggebracht zouden moeten worden, het geeft een prachtig natuurlijk licht in de winkels, vertelt Snoek. Het glas moest wel gemoderniseerd worden om te voldoen aan de glaseisen van deze tijd, denk aan doorvalveiligheid en isolatiewaarde.” Albert Emmers, gevelbouwer JM Van Delft & zn: “De oorspronkelijke ruitjes van de sheddaken waren 47 cm breed. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te handhaven, kozen we voor een digitale zeefdrukprint, waarmee we met ruiten van 2 meter breed, het gevoel creëerden van de kleine ruitjes. Een stuk minder arbeidsintensief, maar net zo mooi!”

Naast de sheddaken, leverde AGC Glass zonwerend glas voor een lichtstraat boven de winkelpromenade. Koen Verschuuren, AGC Glass: “We hebben Stopray Vision-60 beglazing toegepast: superisolerend glas met innovatieve, drievoudige, zachte zilvercoating. Het combineert maximale lichttransmissie met minimale zonnewarmte.”

Wij helpen ook graag bij uw project. Benieuwd wat wij kunnen betekenen? Neem contact op of kom langs bij één van onze glashandels.
Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • Sheddaken 4.500m2 Thermobel Stratobel met zeefdruk, semi-structureel beglaasd
  • Lichtstraat: 528m2 Thermobel Stopray Vision-60
  • Gevels: 870 m2 Thermobel Advanced 1.0, deels semi-structureel
  • Jumboruiten 200m2 (ca 2900 x 3700 mm): Thermobel, deels semi-structureel
  • Binnenbeglazing 200m2: Stratobel gelaagd veiligheidsglas 55/2

Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
Rialto vastgoedontwikkeling B.V., Den Bosch
Ontwerp
Ontwerp
Rijnboutt, Amsterdam
Glasproducent
Glasproducent
AGC Glass
Aannemer
Aannemer
Wijnen Bouwgroep BV, Someren
Gevelbouwer
Gevelbouwer
JM Van Delft & zn., Drunen. Oplevering: zomer 2017

Contact AGC

Koen Verschuuren
Koen Verschuuren | Projectadvies
Senior Accountmanager