Philips Lighting

Lange tijd vormde het oude hoofdkantoor van Philips Lighting, omringd door afgesloten parkeerterreinen en losstaande gebouwen, een afgesloten enclave in Eindhoven. Sinds de transformatie is het gebouw opnieuw tot leven gekomen. Het kantoor biedt plek aan meer dan 600 lofts en appartementen, die met hun grote glazen puien baden in het daglicht.

Christopher Ho, architectenbureau diederendirrix: “Bij de start van het project hebben we het pand onder de loep genomen en beoordeeld hoe de transformatie zou gaan verlopen. Het casco bleek nog in hele goed staat, maar we besloten al snel dat we de betonnen borstwering en de pui wilden verwijderen. We wilden de lofts zoveel mogelijk daglicht geven, dus hebben de gevel geheel geopend. De lofts hebben nu glazen puien van 3,30 meter breed en 4 meter hoog. In de plint bevinden zich een supermarkt en verschillende horeca. Op het dak, waar voorheen de technische ruimten zaten, hebben we de kans gehad om nog 49 penthouses te realiseren.”

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service
Kleinschalig wonen met kwaliteit

Kleinschalig wonen met kwaliteit

“Om buiten nog meer naar binnen te halen in de lofts hebben we verticale schuiframen toegepast. De puien zijn verdeeld in 3 horizontale delen, waarbij je met één druk op de knop het middelste gedeelte naar beneden kunt schuiven. Het biedt optimaal wooncomfort op een klein oppervlak en het brengt ook dynamiek in de gevel. Je ziet overdag beweging in de lofts en ’s avonds licht vanuit de lofts schijnen.”

Bas Bessems, AGC Glass: “Voor deze constructie van de pui was het belangrijk om thermische breuk van het glas te voorkomen. Als de ruiten voor elkaar langsschuiven, ontstaan er grote temperatuurverschillen in de ruit, waardoor deze kan breken. Om dit te voorkomen, zijn er uitgebreide thermische analyses uitgevoerd met onder andere F.E.M. programmatuur (Finite Element Method). Uiteindelijk hebben we de constructie zo aan kunnen passen dat er voldoende ventilatie ontstond, zodat we met afscherpen en keuze voor helder glas het risico op thermische breuk konden minimaliseren.”

Woonfunctie

Woonfunctie

Bas Bessems: “Met grote glazen puien is het belangrijk om goed na te denken over de juiste zonwering, geluidswering, isolatie, maar ook brandwering. Daar hebben we de glaskeuze op gebaseerd. Het is uiteindelijk een combinatie geworden van Stopray Vision-60, Stratobel Planibel Clearlite en Pyropane beglazing. Al het glas is uitgevoerd met kunststof kaders, hierdoor is er minder warmteverlies. In het pand zelf is 122 m² Pyrobelite 10 toegepast, dit als verbinding tussen de gezamenlijke ruimtes en de vluchtroutes.”

Wij helpen ook graag bij uw project. Benieuwd wat wij kunnen betekenen? Neem contact op of kom langs bij één van onze glashandels.

Glas gebruikt

Glas gebruikt

  • 9.968 m2 Stopray Vision-60
  • 50 m2 Stopray Vision-60 – Pyropane 151-70
  • 5 m2 Stopray Vision-60 – Pyropane 211-44
  • 125 m2 Stopray Vision-60 – Pyrobelite 9EG
  • 122 m2 Pyrobelite 10 (binnenbeglazing)

Contact AGC

Mark Spijker
Mark Spijker
Technisch Advies Service