Cultureel centrum in Tiel

Goudkleurige blikvanger

Een nieuw cultureel centrum voor het Gelderse Tiel, gelegen tussen de binnenstad en de Waal. ‘Zinder’ werd in het voorjaar van 2017 opgeleverd en biedt onder meer huisvesting aan een bibliotheek, een centrum voor de kunsten, een poppodium en een café.

Tijdens het project werkte gevelbouwer VPG uit Nieuwkuijk opnieuw samen met AGC Glass. Samen keken zij naar geluidswerende eisen, maar ook naar de doorvalveiligheid, de windlast, de brandveiligheid en de letselwerendheid.

Contact AGC

Koen Verschuuren
Koen Verschuuren | Projectadvies
Senior Accountmanager
Glas krijgt weer een belangrijke rol

Glas krijgt weer een belangrijke rol

“De opdracht was om een gebouw te ontwerpen dat alzijdig is, dus zonder specifieke voor- en achterzijde”, vertelt André van der Slik van ontwerpbureau De Zwarte Hond. “Daarbij wilden we de grenzen vervagen tussen binnen en buiten. Het glas in het gebouw speelt hierbij een grote rol. Het gebouw bestaat uit 2 volumes, één voor de bibliotheek en één voor Zinder Educatie (centrum voor de kunsten). Zinder Educatie is als het ware opgetild en in een gouden doos gestopt. Eronder bevinden zich op de begane grond grote glazen wanden, die het mogelijk maken om de functies van het gebouw aan passerend publiek te laten zien. Repetities van de dansers, het beeldhouwlokaal, een concert. De bibliotheek zoekt meer verbinding met de historische binnenstad. Ook hier laten grote etalages zien wat er binnen gebeurt.”
Verticale naden zorgen voor transparant uiterlijk

Verticale naden zorgen voor transparant uiterlijk

Wat VPG-directeur Richard Van Zanten betreft, blinkt het project uit in diversiteit. Het gebouw, met een isolatiewaarde van 1.0 W/m2.K, bestaat uit gevouwen, gefacetteerde aluminium gevelplaten en eveneens goudkleurige kozijnen. Die komen van het merk Kawneer. “De gevelplaten vormen een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont, afhankelijk van het perspectief”, legt projectarchitect André uit. Om de verbinding tussen binnen en buiten zo optimaal mogelijk te maken, moesten de ruiten liefst zo groot en transparant mogelijk. Waar je normaal gesproken een aluminium profiel verwacht, zie je nu verticale naden zitten tussen ruiten en kozijnen. “Die naden hebben we gekit”, licht gevelbouwer Van Zanten toe. “Dankzij deze structurele beglazing heeft het geheel een transparant uiterlijk gekregen.”

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact op of kom langs bij één van onze glashandels.
Glas gebruikt

Glas gebruikt

Betrokkenen

Opdrachtgever
Opdrachtgever
Gemeente Tiel
Ontwerp
Architect
De Zwarte Hond, Rotterdam
Glasproducent
Glasproducent
AGC Nederland
Aannemer
Aannemer
VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Midden bv, Tilburg
Gevelbouwer
Gevelbouwer
VPG Aluminium, Nieuwkuijk

Contact AGC

Koen Verschuuren
Koen Verschuuren | Projectadvies
Senior Accountmanager